Снимка: YouTube

Майката на мъжа, свидетелствал срещу Boeing, който почина от очевидно самоубийство този месец, обвини закъсалата компания за психическото му състояние в седмиците преди смъртта му.

Джон Барнет, бивш мениджър по качеството в Boeing, беше намерен мъртъв в камион на хотелски паркинг в Чарлстън, Южна Каролина, на 9 март.

62-годишният Барнет, който напусна Boeing през 2017 г. след повече от три десетилетия, беше в състояние да даде показания за предполагаеми проблеми с безопасността в съдебно дело срещу производителя на самолети. Той беше дал показания седмица преди смъртта си и се очакваше да се върне в съда в деня, в който тялото му беше открито.

Говорейки за първи път след смъртта му, майката на Барнет, Вики Стоукс, каза пред CBS News, че синът й е бил подложен на мъчителни разпити от адвокатите на Boeing, което го е накарало да се почувства обезсърчен.

"Ако това не беше продължило толкова дълго, все още щях да имам син, а синовете ми щяха да имат своя брат. Нямаше да седим тук", каза Стоукс.

Тя каза, че Барнет е бил под принуда през последното десетилетие от живота си. Тя обвини Boeing, че му е отмъстил, след като той изрази опасения относно практиките за безопасност.

Барнет е подал оставка, обяснява Стоукс, цитирана от The Times, защото постоянно е бил навикван на работни срещи заради пропуски в завода в Южна Каролина.

Братът на Барнет, Родни, каза пред CBS News: "Той мислеше, че се опитва да направи правилното нещо. А това го притесняваше. Страхуваше се, че никой нямаше да чуе какво става там."

Boeing е под лупа след поредица от проблеми, свързани с неговите самолети, които се разследват от Министерството на правосъдието и Федералната авиационна администрация. През януари полет на Alaska Airlines трябваше да направи аварийно кацане, след като панел изхвърча от пътническата кабина във въздуха.

Предварителното разследване на смъртта на Барнет установи, че той е починал от самонанесена огнестрелна рана. Семейството му каза, че чака официалното разследване да приключи.

Барнет заведе дело срещу Boeing през 2021 г., твърдейки, че бързането за производство на нови самолети компрометира безопасността, което компанията отрече.

Boeing излезе с изявление след смъртта на Барнет, в което се казва, че ръководителите са "натъжени" и че компанията възнамерява да сътрудничи на всички правителствени органи.

Семейството на Барнет каза, че планират да продължат съдебния процес, който трябва да влезе в съда през есента, в опит да продължи работата му и да получи справедливост и отговорност.

Boeing е изправен пред нарастващ натиск през последните месеци от страна на политици и държавни служители да подобри качеството на производството си. Министърът на транспорта на САЩ, притисна компанията да направи "сериозна трансформация" в своята безопасност.

Дейвид Калхун, президентът на Boeing, обяви миналата седмица, че ще се оттегли в края на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase