Снимка: БГНЕС/EPA
fallback

Терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) призова днес за атаки срещу евреи и християни по целия свят в отговор на продължаващата военна офанзива на Израел в ивицата Газа, предаде ДПА.

"О, лъвове на исляма, хванете вашата плячка сред евреите, християните и техните съюзници по улиците и пътищата в САЩ, Европа и по целия свят", каза в аудиообръщение говорителят на ИД Абу Худхайфа ал Ансари.

"Нападайте лесните цели пред трудните, цивилни пред военни, религиозни цели като синагоги и църкви пред останалите, защото това ще излекува сърцата и ще даде знаци за битка, нашата война с тях е религиозна", добави говорителят.

Той нарече също войната в Газа "религиозна война".

В 33-минутното си обръщение, разпространено чрез пропагандни канали, сунитският екстремист предупреди също палестинското ислямистко движение "Хамас" да избягва да сътрудничи с шиитски групировки.

Ливанската проиранска шиитска групировка "Хизбула" се смята за съюзник на "Хамас", която е сунитско движение. ИД смята мюсюлманите шиити за еретици, посочва ДПА.

В средата на 2014 г. ИД завзе големи територии в Северен Ирак. Малко по-късно групировката провъзгласи там "халифат", който включваше и части от Сирия, намиращи се под неин контрол.

През последните години ИД претърпя сериозна загуба на територии и военни поражения от западна антиджихадистка коалиция в Сирия и съседен Ирак, посочва ДПА.

Бойци на групировката обаче извършват спорадични атаки и в двете държави. "Ислямска държава" днес пое отговорността и за двете експлозии, при които бяха убити почти 100 души и бяха ранени десетки на церемония в Иран в памет на иранския генерал Касем Солеймани, убит при нападение с американски дрон в Багдад през 2020 г., предаде Ройтерс. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

79

Кой ще спре терора?!

преди 4 месеца

Кой дава гласност дори и в държавни медии на ЕС и в ООН на престъпници срещу човечеството правосъдието, мира и Бога, каквито са управляваните от дявола ислямски терористичнигрупи за лъжливата им клеветническа пропаганда, насаждане расова омраза и за организиране на терористични нападения над граждани на демократични не-мюсулмански държави Израел САЩ ЕС, и то без никакви защитни мерки от БГ сили за сигурност и на ЕС, но и на международен съд и ООН сякаш вече са се продали на терористите

78

Христо Христов

преди 4 месеца

Да припомня, че основите на ИД бяха поставени в Правец от Николай Младенов в ролята му на външен министър при Борисов. Факт.

77

Ист.....

преди 4 месеца

Внимание!!! ИД е създадена от САЩ и Израел с цел бизнес!

fallback