Снимка: Jill Wellington от Pixabay

На церемония снощи, състояла се в Ню Йорк, бяха раздадени наградите за журналистика “Пулицър”. Сред отличените тази година са агенциите Ройтерс и Асошиейтед прес. Сред лауреатите са още и "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост”.

В най-престижната категория - за журналистика в полза на обществеността - наградата отиде при разследващата медия "ПроПублика" за разкритията си за подаръци и пътувания, които съдии от Върховния съд на САЩ, особено съдията Кларънс Томас, са приемали от заможни донори и които са пропуснали да декларират пред властите. Заради тези разкрития Върховният съд прие поведенчески кодекс, предаде БТА.

Агенция Ройтерс беше отличена с две награди. Едната е в категорията за национален репортаж за серията от журналистически разследвания срещу империята на милиардера Илон Мъск. Другата награда е за снимка към извънредна новина за кадрите от израело-палестинския конфликт в Газа. Сред снимките, донесли наградата на екипа на Ройтерс, беше кадър, направен през октомври от фоторепортера Мохамед Салем, показващ палестинка, която е притиснала безжизненото тяло на 5-годишната си племенница в Газа. Тази снимка вече спечели и престижната награда "Уърл прес фото" за кадър на годината.

Разследването на империята на Мъск, която донесе и наградата за репортаж, е разкриването на случаи на травми на работното място, разказано от работници, както и за един смъртен случай в ракетната компания на милиардера "Спейс екс", както и случаи на лошо отношение към животни в неговата компания за имплантиране на чипове в мозъка "Нюралинк".

Освен това разследванията на Ройтерс показаха как шефът на компанията за електромобили "Тесла" е прикривал опасни дефекти, манипулирал е автомобили и е споделял чувствителни изображения, записани от "умните" превозни средства, без знанието на водачите им. Поредицата от репортажи на Ройтерс предизвика разследвания в САЩ и Европа и призиви за действия от страна на американските законодатели.

Наградата за национален репортаж тази година Ройтерс я поделя с "Вашингтон пост”. Те я печелят заради анализ на автомата AR-15 и неговата роля в насилието, причинено от огнестрелни оръжия в САЩ. Вашингтонското издание получи отличия в още две категории.

"Ню Йорк таймс" победи в категорията за национален репортаж за отразяването на конфликта в ивицата Газа. А журналистката от изданието Хана Дрейър спечели отличието за разследваща журналистика за разкритията си за използване на труда на деца мигранти в САЩ. Изданието спечели и в още една категория.

Асошиейтед прес спечели наградата за фотографски репортаж за отразяването на миграционните потоци през Латинска Америка към САЩ.

Местното медийно дигитално издание, "Лукаут Санта Круз"победи в категорията за извънредна новина за отразяването на катастрофалните наводнения в Калифорния през януари 2023 г.

Престижните наград за журналистика “Пулицър” се присъждат от Колумбийския университет в Ню Йорк. Те са кръстени на издателя Джоузеф Пулицър, починал през 1911 г. и оставил пари за учредяването на отличието и за създаване на журналистическо училище в университета. Първите награди "Пулицър" са връчени през 1917 г.

Наградите отразяват най-добрите в журналистиката в 15 категории, в допълнение има и 8 нежурналистически категории за литература, музика и театър. Наградата за журналистика в полза на обществеността носи златен медал за лауреата. Докато останалите категории носят на наградените с тях по 15 000 долара.

На тазгодишната церемония от Колумбийския универститет са поискали кандидатите да разкрият дали са използвали изкуствен интелект и така стана ясно, че петима от всички 45 финалисти са го използвали за правене на репортажи и разследвания, с които са кандидаствали за наградата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase