Снимка: Pixabay

Остават по-малко от шест месеца до изборите в Съединените щати. Битката за Белия дом взема нова повратна точка - много напрежение, размяна на обиди и остри реплики от страна на двамата кандидати. Сеганият президент Джо Байдън има лека преднина, защото може да води кампанията си директно от Белия дом. На Доналд Тръмп, кандидат за президент за втори път, му се налага да жонглира между съда и обиколките из страната, за да убеди избирателите, че именно той ще бъде по-добрият президент.

Voice of America напомня, че Тръмп остава подведен под отговорност по четири отделни обвинения, включващи незаконно задържане на информация за националната отбрана и фалшифициране на бизнес документация. Според него по този начин прокурорите се намесват в изборите. Бизнесменът Тръмп казва, че единствената причина, поради която всичко това се случва, е защото искат Байдън да бъде преизбран

"Всичко беше законно. Те правят това, защото става въпрос за политика. Това е единствената причина“, каза кандидатът на републиканците, цитира Нова ТВ. Тръмп е известен със своето високо самочувствие и не се притеснява от излишния шум, който се вдига около съдебните заседания. Напротив, казва, че това е “политическа измама” и медийното внимание го прави още по-попу;ярен сред избирателите.

"Ужасно е това, което се случва. И се надявам, че на 5-ти ноември, поне според мен най-важният ден в историята на нашата страна, надявам се, че в денят на изборите това ще се промени, защото тези хора унищожават страната ни“, посочи още Тръмп.

Републиканците номинираха Тръмп за президент през 2020 година по време на конгреса си в Северна Каролина. Тазгодишният конгрес на републиканците ще бъде през юли в щата Уисконсин, но преди това Тръмп ще трябва да избере нов кандидат за вицепрезидент. Спряганите имена са няколко - сенаторът от Флорида Марко Рубио, сенаторът от Охайо Джей Ди Ванс, сенаторът от Южна Каролина Тим Скот и представителката на Ню Йорк Елис Стефаник.

При действащия президент Джо Байдън нещата са малко по-ясни. Демократите го избраха за свой канидат за предстоящите избори по време на конгреса си в Уисконсин през 2020 година. Тазгодишният конгрес на партията ще се проведе през август в щата Илинойс. Байдън ще се бори за влизане в Белия дом отново с Камала Харис, която отново избира за свое вице. Харис от своя страна води кампания за възстановяване на федералната защита на абортите, прекратена през 2022 година, когато Върховният съд на Съединените щати отмени решението по делото "Роу срещу Уейд".

"Доналд Тръмп беше президентът, който отне защитата, което даваше решението по делото "Роу срещу Уейд". Джо Байдън ще бъде президентът, който ще я върне обратно“, каза Харис.

С наближаването на датата за избор на президент между Байдън и Тръмп започна и по-острата размяна на реплики. Сегашният президент Байдън нападна опонента си като същевременно изтъква заслугите си за по-силната икономика на страната.

"Строителството на нови фабрики се е увеличило повече от два пъти по време на нашето управление. Междувременно Доналд Тръмп все още смята, че вятърните мелници причиняват рак. Това са негови думи. Между другото, спомняте ли си, когато се опитваше да се справи с COVID-19? Каза, че просто трябва да инжектирате малко белина във вените си. Той обаче не уцели правилното място и всичко отиде в косата му“, каза Байдън.

Voice of America допълва, че се очаква и дебат между Доналд Тръмп и Джо Байдън преди изборите през ноември. Конкретна дата обаче все още не е ясна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase