Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-важно за световния мир е Израел да премахне опасността. Подготовката на "Хамас" за завземане на Западния бряг е индикация за нарушения баланс в региона. Докато не се решат вътрешните проблеми на Израел, заселническата политика на Нетаняху и външният фактор - заплахата от "Хамас" не бъдат туширани, няма как да се говори дори и за частичен мир, това коментира Христо Петров, журналист, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Предупреждението, от страна на Израел за евакуиране на жителите на ивицата Газа, може да е означава, че се очаква голям удар. Израел има практика да изпраща такива съобщения преди нанасянето на удар, обясни Петров. Той допълни, че в тази сложна ситуация правителството на Израел е принудено да приложи крайни мерки и са решени да сложат край на терористичните операции на "Хамас", като единствения начин това да се случи е да се ликвидира дейността на "Хамас" в ивицата Газа.

Още по темата

Гостът смята, че сравнението на Нетаняху за действията от миналия уикенд с терористичните атаки на 11 септември 2001 г. в САЩ са по-скоро на база неочакваността на нападението, а не за започването на вълна срещу терористичните атаки в целия Близък изток. В случая говорим за двустранен конфликт, а на територията на Близкия изток действат голям брой терористични организации, което прави невъзможно започването на операция срещу всички тях, допълни той. Най-важно за световния мир е Израел да премахне опасността, смята Петров, тъй като моментът за мирно преодоляване е пропуснат след неприемането на съглашенията от Осло, от страна на "Хамас". В миналото се наблюдава желание за мир от страна на Израел, но в идеологията на "Хамас" е заложено да не бъдат създавани „две държави за два народа“, допълни той.

Гостът обясни, че след смъртта на палестинския лидер Ясер Арафат настъпва разцепление в Палестина, от което "Хамас" се възползва и заема пространство, което се освобождава в ивицата Газа.

"Това беше използвано от други играчи в региона, за да си прокарат свои позиции през "Хамас" срещу Израел.“

Взривяването на основните самолетните писти на летищата в Дамаск и Алепу говори за подготвеност на израелските служби, тъй като това се случва половин час преди кацането на самолета на иранския външен министър, обясни Петров. Той каза, че няма как да се допусне разширяване на иранското влияние в Сирия.

Гостът уточни, че "Хамас" не представлява палестинската общност в региона, те се възползват от слабостта на палестинското ръководство на Западния бряг.

"Хамас" се подготвя за завземане и на Западния бряг, което вече е една сериозна и опасна индикация на нарушения баланс в региона“, обясни Петров.

Възможният изход е елиминиране на терористичното поведение на "Хамас". Гостът обясни, че вътрешнополитическите проблеми на Израел и заселническата политиката на правителството на Нетаняху, която завзема територии и прогонва палестинци от местата, които обитават от поколения, създава напрежение както в Палестина, така и в Израел. Докато не бъдат решени вътрешните проблеми на Израел и външният фактор, а именно заплахата от "Хамас", не бъдат туширани не може да се говори дори за временен мир. Той допълни, че мирът е сложна материя и трябва всеки участник да е наравно доволен и да има гаранция, че няма да бъде нарушен, а "Хамас" не проявява достатъчно политическа зрялост и гъвкавост, за да могат да гарантират на останалите участници и на своите привърженици мир. Действията на "Хамас" са против интересите на палестинските граждани, които ги поддържат, заяви Петров.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase