Снимка: БГНЕС

Китай се разгневи от планираното за идния месец посещение в Съединените щати на "сепаратисткия" вицепрезидент на Тайван Уилям Лай - фаворит сред кандидатите за президент на острова, съобщава "Ройтерс".

От своя страна Тайпе отвърна, че не вижда причина Пекин да реагира твърде остро на обикновено транзитно преминаване.

Тайванските президенти и вицепрезиденти традиционно извършват транзитно преминаване през САЩ при пътувания до малкото останали страни, които все още поддържат официални дипломатически отношения с островната страна, спрямо която Пекин има териториални претенции.

Лай ще присъства на встъпването в длъжност на новия президент на Парагвай Сантяго Пеня.

Това пътуване в САЩ обаче има допълнително значение, тъй като Лай се кандидатира за наследник на президента Цай Инуън на следващите избори в Тайван през януари, а кандидатите за държавен глава обикновено посещават Съединените щати преди вота, за да обсъдят кандидатурата си с официални лица там. В момента Лай е начело в повечето социологически проучвания.

Подобни транзити вбесяват Китай, който ги счита за прикрита подкрепа от страна на САЩ за отделянето на Тайван от Китай и оспорване на териториалните претенции на Пекин.

През април Китай организира военни учения около Тайван, след като Цай се срещна с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти в Лос Анджелис на връщане от Централна Америка.

Говорителката на китайското външно министерство Мао Нин заяви, че правителството вече е подало дипломатическа жалба до Съединените щати относно престоя на Лай.

"Китай твърдо се противопоставя на всякаква форма на официален обмен между САЩ и Тайван, решително се противопоставя на скритите посещения на сепаратистите за независимост на Тайван под каквото и да е име и по каквато и да е причина и решително се противопоставя на всяка форма на съучастие от страна на Съединените щати в подкрепа на сепаратистите за независимост на Тайван", категорична бе тя.

"Китай ще следи внимателно развитието на ситуацията и ще предприеме решителни и силни мерки за защита на националния си суверенитет и териториалната цялост".

По данни на президентството на Тайван Лай ще пристигне в Парагвай на 14 август, ден преди Пеня да положи клетва като следващ президент на страната.

Запитан дали правителството се притеснява от китайската реакция на посещението на Лай в САЩ и дали това ще предизвика нови китайски военни учения, заместник-външният министър на Тайван Александър Юи заяви, че е "обичайна практика" да се правят подобни спирания от съображения за безопасност и комфорт.

Още по темата
"Няма причина това да всява смут", подчерта той.

Китай многократно е отхвърлял предложенията за преговори от Цай и нейното правителство, тъй като я счита за сепаратистки лидер.

Лай разгневи Китай през 2018 г., докато беше премиер, обявявайки пред парламента, че е "работник за независимостта на Тайван" и позицията му е, че Тайван е суверенна, независима държава - червена линия за Пекин.

И Цай, и Лай твърдят, че Китайската република - официалното име на Тайван, вече е независима държава, въпреки че тя е официално призната от едва 13 страни, сред които Парагвай.

Миналата седмица Пеня посети Тайван и се срещна както с Лай, така и с Цай, която не може да се кандидатира отново за президентския пост, тъй като вече изкара два мандата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase