Снимка: БГНЕС

Армията на Китай трябва да е "готова за бой". Това заяви президентът Си Дзинпин по време на проверка на военни части, действащи в горещ район близо до Тайван, съобщава "Франс прес".

Посещението на Си идва в момент на бурна дипломация със Съединените щати - основният поддръжник на сигурността на Тайван - с министъра на финансите Джанет Йелън, която в момента е в Пекин за разговори, насочени към стабилизиране на икономическите отношения.

Китай счита самоуправляващия се Тайван за част от собствената си територия и се зарече да постави острова под свой контрол - със сила, ако е необходимо.

По време на инспекция на командването на Източния театър на Народната освободителна армия Си заяви на военните представители, че трябва "да се осмеляват да се бият, да бъдат добри в сраженията и решително да защитават националния суверенитет и сигурност".

"В момента светът е навлязъл в нова ера на сътресения и промени, а ситуацията със сигурността в страната ни е по-нестабилна и несигурна", отбеляза китайският лидер.

"Необходимо е да се задълбочи военното и бойното планиране, да се постави акцент върху военното обучение за действителна битка и да се ускори подобряването на капацитета ни за победа", настоя той.

Си допълни, че военните трябва да повишат капацитета за подготовка за война и водене на сражения.

През последните години напрежението между Китай и Съединените щати относно статута на Тайван се изостри, като Пекин проведе мащабни военни учения в отговор на посещението на острова на тогавашния председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси миналата година.

През април китайските сили проведоха тридневни учения, симулиращи блокада на острова, след като наследникът на Пелоси - Кевин Маккарти, се срещна с тайванския лидер Цай Инуън в Калифорния.

Посещението на Йелън идва, след като миналия месец друг високопоставен американски служител - Антъни Блинкън, изрази загриженост относно "провокативните" действия на Китай спрямо Тайван по време на посещение в Пекин - първото подобно пътуване на американски държавен секретар от близо пет години.

Китай обаче отхвърли тези забележки, а външният министър Ван И заяви, че "няма място за компромис" по въпроса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase