Снимка: БГНЕС/EPA
fallback

Президентът на САЩ Джо Байдън потвърди, че страната му ще достави на Украйна 31 модерни танка M1 Abrams.

САЩ и Европа са "напълно единни" в подкрепата си за Украйна срещу "наистина бруталната агресия" на Русия, каза Байдън в изявлението си.

Той информира, че по-рано днес е провел "дълъг разговор" със съюзниците от НАТО, сред които Олаф Шолц, Еманюел Макрон, Риши Сунак и Джорджа Мелони, за да продължи "нашата тясна координация".

Oще по темата
Разговорът се състоя, след като Германия обяви, че ще предостави на Украйна една рота от 14 танка "Леопард 2" от запасите си и ще одобри изпращането на такива машини и от други европейски страни.

Русия е очаквала, че "ще се разделим", казва той. "Но ние сме напълно, цялостно, напълно обединени".
 
Володимир Зеленски благодари на САЩ за помощта и заяви, че времето за доставка на танковете ще бъде решаващо за Украйна.

По-рано той заяви, че е признателен на Берлин за обещаните на Киев танкове "Леопард 2".

"Изпращане на германски основни бойни танкове, допълнително разширяване на мисиите за военна подкрепа и обучение, даване на зелена светлина за партньорите за изпращане на подобни оръжия. Току-що разбрах за тези важни и навременни решения в телефонен разговор с канцлера Олаф Шолц. Изразявам искрена признателност на канцлера и всички други наши приятели в Германия", написа Зеленски в Туитър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

232

Анонимен

преди 1 година

Много скрап

231

Анонимен

преди 1 година

Хамерикански бракми от 80-те години срещу модерни т90. С тия темпове май натовско оръжие няма да се купува в следващите 50 години.

230

Анонимен

преди 1 година

А Байдън колко пари направи от Украйна?

fallback