Снимка: БГНЕС

Доналд Тръмп предложи услугите си да ръководи група, която да помогне на международните лидери да разрешат геополитическата дупка, която се отвори след откриването на течове в големите руски газопроводи за Европа.

Във вторник морските власти на Швеция заявиха, че са издали предупреждение, след като са разбрали за течове по притежавания от Русия тръбопровод "Северен поток 1" в шведски и датски води, малко след като е открит друг теч в близкия проект "Северен поток 2". Въпреки че причината за изтичането на информация остава необяснена, европейските лидери започнаха да разпространяват идеята, че може да се говори за руска намеса.

Още по темата

Полският премиер Матеуш Моравецки нарече събитията "акт на саботаж", докато датският премиер Мете Фредериксен заяви във вторник, че е ясно, че изтичането е причинено от "умишлени действия" и тя "не може да изключи" версията за саботаж.

Бившият президент на САЩ подкрепи тези обвинения и прогнозира, че страничните ефекти от изтичането на природен газ могат да доведат до "война", а по-късно предложи собствения си опит за преговори между руския президент Владимир Путин и европейските лидери, за да предотврати всяко ненужно ескалиране на напрежението.

"Това може да доведе до голяма ескалация или война!", предупреди Тръмп в публикация в Truth Social.

"Лидерството трябва да остане хладнокръвно, спокойно и сухо по отношение на САБОТАЖА на газопроводите "Северен поток". Това е голямо събитие, което не трябва да води до голямо решение, поне не все още", написа той, преди да отбележи, че "Катастрофата Русия/Украйна НИКОГА не трябваше да се случи и определено нямаше да се случи, ако бях президент".

"Не влошавайте нещата с взривяването на тръбопровода. Бъдете стратегически, бъдете умни (брилянтни!), сключете договорена сделка СЕГА. И двете страни се нуждаят и искат от това", пише още той. "Целият свят е заложен на карта. Аз ще оглавя групата???"

Въпреки че газопроводът "Северен поток 2" никога не е работил, "Северен поток 1" доставяше газ за Германия до началото на този месец, когато руският енергиен гигант "Газпром" прекъсна доставките, твърдейки, че има нужда от спешна поддръжка за ремонт на ключови компоненти.

И двата тръбопровода, въпреки че не доставят газ на европейския континент, все още са пълни с газ, предаде германската агенция ДПА.

По време на мандата си в Овалния кабинет и в годините след като го напусна, Тръмп многократно се хвалеше за близките си отношения с руския президент, като наскоро през пролетта се похвали, че го познава "много добре".

Въпреки продължаващата инвазия в Украйна, режисирана от Москва, президентът продължи да говори за Владимир Путин с пламенни думи.

Говорейки пред консервативните радиоводещи Бък Секстън и Клей Травис през февруари, Тръмп каза: "Влязох вчера и видях телевизионен екран и казах: "Това е гениално". Путин обявява голяма част от Украйна за независима. О, това е прекрасно."

Един ден след изказването  едномандатният президент отново направи положителен коментар, въпреки че беше изправен пред гняв от критики за това, че нарече нахлуващия лидер "умен".

"Казват: "Тръмп каза, че Путин е умен". Искам да кажа, че той превзема държава срещу санкции на стойност два долара. Бих казал, че това е доста умно. Той превзема една държава – наистина огромно, обширно място, страхотно парче земя с много хора, просто влиза направо", каза той, докато се обръщаше към тълпа в имението си Мар-а-Лаго за набиране на средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase