Снимка: БГНЕС

В реч пред републиканските спонсори в Ню Орлиънс Доналд Тръмп е заявил, че САЩ трябва да постави китайския флаг на самолетите F-22 и да "бомбардират цялата Русия" в отплата за нахлуването й в Украйна. Washington Post съобщи за изказванията, направени в събота вечер.

През смях, пише вестникът, бившият президент казал: "И тогава ще кажем: "Китай го направи, ние не го направихме, Китай го направи", те ще започна да се бият помежду си, а ние ще седнем отстрани и ще гледаме."

Според WP, Тръмп е наркъл НАТО "хартиен тигър" и е заявил, че американската армия е спечелила "схватки" срещу руските войски, докато той беше президент. Най-интересното твърдение от всички обаче е, че той е бил категоричен, че е бил по-строг спрямо Владимир Путин от всеки друг американски лидер.

От началото на инвазията Тръмп е изправен пред сериозни критики, че е възхвалявал руския лидер. Когато Путин призна Донецк и Луганск за независими републики, бившият президент заяви, че руският лидер е гений. В последната си реч той обаче е заявил, че инвазията е била грешка.

Пред "около 250 от най-добрите дарители на Републиканската партия в елитния хотел Four Seasons", посочва изданието, Тръмп повторил изказванията на Републиканската партия срещу Джо Байдън, твърдейки, че Путин не би нахлул в Украйна, ако той самият бил все още на власт.

"Познавах Путин много добре", казал Тръмп. "Той не би го направил. Той никога не би го направил."

Русия се намеси в изборите в САЩ през 2016 г. в полза на Тръмп. Разследването на тази намеса доведе до наказателни присъди на сътрудници на Тръмп и обширни доказателства, че Тръмп може да се е опитал да възпрепятства правосъдието.

Като президент през юли 2018 г. Тръмп се срещна с Путин насаме в Хелзинки, без присъствието на близки съдружници и съветници. През 2019 г. Тръмп задържа военна помощ за Украйна в опит да омърси Байдън, което доведе до първия от двата импийчмънта.

"Никой никога не е бил по-строг към Русия от мен", заявил Тръмп в Ню Орлиънс.

The Post съобщава, че Тръмп е похвалил и севернокорейският диктатор Ким Чен Ун, за това, че има "пълен контрол" над страната си.

Голяма част от останалата част от речта, пише вестникът, е била посветена на лъжата на Тръмп, че поражението му от Байдън е причинено от изборни измами.

Тръмп атакувал двама републиканци, които отхвърлиха лъжата: лидера на малцинството в Сената Мич Макконъл, когото Тръмп нарекъл "глупав, корумпиран", и собствения си бивш вицепрезидент Майк Пенс, който председателстваше удостоверяването на изборните резултати след смъртоносния бунт в Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г.

The Post съобщи, че "няколко" от гостите са споделили, Тръмп е говорил твърде дълго и "звучеше така, сякаш се бърка повече през последните 30 минути".

Под правен натиск върху своите бизнес и политически дела, Тръмп изглежда ще се кандидатира отново през 2024 г. Той остава доминиращото присъствие в проучванията на потенциалната област. В Ню Орлиънс той заявил за следващия номиниран: "Чудя се кой може да е това", а тълпата избухнала в скандирания: "Тръмп! Тръмп!"

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase