Снимка: БГНЕС

Администрацията на Байдън обяви, че на американските технологични фирми, които получават държавно финансиране, ще бъде забранено да изграждат "съоръжения за напреднали технологии" в Китай в продължение на десетилетие, като очерта плановете си за увеличаване на местното производство на полупроводници, предаде в. "Гардиън".

Изискванията са в рамките на плана на правителството на САЩ на стойност близо 53 млрд. долара за увеличаване на производството на полупроводникови чипове - "мозъкът" във всяко електронно устройство от автомобили до домакински уреди - които се произвеждат предимно в Азия.

Законът за чиповете и науката в САЩ, одобрен от Конгреса през август, е част от американския отговор на дългогодишния технологичен спор между Вашингтон и Пекин, тъй като американските фирми изискват по-голяма държавна подкрепа, за да намалят зависимостта от компоненти, произвеждани в китайски заводи.

Министерството на търговията на САЩ заяви, че се надява до февруари следващата година да започне да събира заявления за държавни субсидии в размер на 39 млрд. долара за изграждане на нови производствени мощности в САЩ. Планът предвижда също така 25% данъчен кредит за инвестиции в заводи за производство на чипове, чието строителство започва от 2023 г.

"Ще прилагаме и предпазни огради, за да гарантираме, че тези, които получават средства за чипове, не могат да застрашат националната сигурност", заяви министърът на търговията на САЩ Джина Реймондо. "Те нямат право да използват тези пари, за да инвестират в Китай; не могат да разработват водещи технологии в Китай; не могат да изпращат най-новите технологии в чужбина."
Реклама

Понастоящем САЩ произвеждат само около 10% от световните доставки на полупроводници; повечето чипове се произвеждат в заводи в Тайван и Южна Корея.

Глобалният недостиг на компютърни чипове, предизвикан от пандемията от коронавирус, доведе до големи производствени забавяния за производителите на автомобили в Обединеното кралство и извън него, както и за технологичните компании и други производители.

Още по темата
Освен това индустрията придоби по-голяма геополитическа значимост, тъй като Китай започна да се утвърждава на световната сцена под ръководството на своя президент Си Дзинпин, включително заплашвайки Тайван.

Това доведе до инвестиции и разширяване на производството на полупроводници в САЩ, както и в Япония и ЕС.

"Тези фондове имат за цел да помогнат на дружествата да увеличат максимално мащаба на своите проекти. Ще подтикваме компаниите да бъдат по-големи и по-смели", заяви Раймондо. "Ще договаряме тези сделки една по една", добави тя, като заяви, че компаниите, които получават държавни средства, ще трябва да "ни докажат, че парите са абсолютно необходими за осъществяването на тези инвестиции".

Законът за чиповете предвижда отпускането на общо 280 млрд. долара за високотехнологично производство и научни изследвания и има за цел да повиши конкурентоспособността на САЩ спрямо Китай.

Преди това посолството на Китай във Вашингтон се противопостави на законопроекта, заявявайки, че той напомня за "манталитета на Студената война".

Репресиите на САЩ срещу продажбата на технологии на Китай вече започнаха да оказват влияние, като миналата седмица американският производител на чипове Nvidia разкри, че американски официални лица са му казали да спре износа за Китай на два най-добри компютърни чипа за работа с изкуствен интелект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase