Снимка: ЕПА/БГНЕС

Джо Байдън, президент на Съединените щати, възнамеря да наложи нови мита за Китай и то още от следвашата седмица. Информацията идва от Ройтерс, която цитира източници, запознати с намеренията на президента.

Официалното съобщение може да дойде от администраията на президента още следващата седмица. Очаква се да се запазаят съществуващите до сега налози. Новите мита могат да включват и вноса от Китай на полупроводници и соларно оборудване.

Подробностите за точната стойност или категориите тарифи, които ще бъдат наложени, са оскъдни. Офисът на търговския представител на САЩ отправи своите препоръки към Белия дом преди седмици, но окончателното съобщение беше отложено, тъй като пакетът беше обсъден вътрешно, посочва източник на Ройтерс.

Джо Байдън се опитва да запази позициите си в опит да бъде преизбран за президент на изборите този ноември. Той се опитва да покаже различен подход спрямо действията на опонента му - кандидатът на републиканците Доналд Тръмп. Преди време той предложи налагането на всеобхватни мита, които служителите на Белия дом смятат за твърде груби и склонни да предизвикат инфлация.

От Белия дом отказаха да коментират информацията, с която Ройтерс разполага.

Ройтерс подчертава, че мерките могат да предизвикат ответни действия от страна на Китай в момент на повишено напрежение между двете най-големи икономики в света, цитира БНР.

Докато Тръм беше орезидент на Щатите (2017-2021), наложените от него мита предизвика ответни мерки от страна на Китай. Байдън от своя страна каза, че новите мита не са поводо за търгоска война с азиатската държава, а това е нова парадигма на конкуренция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase