Снимка: БГНЕС/ЕПА

Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на Тайван на оръжие за над 1,1 милиарда долара, включително на 60 противокорабни ракети и 100 ракети въздух-въздух, съобщи Пентагонът, цитиран от Ройтерс.

Пакетът с потенциални оръжейни продажби включва и логистична поддръжка от подизпълнител за програма за радарно наблюдение, посочи Агенцията за сътрудничество в отбраната и сигурността към американското министерство на отбраната.

Благодарности от Тайван

Тайванското министерство на отбраната изказа благодарност на САЩ за сделката.

Министерски говорител обяви, че правителството "Байдън" е уведомило предварително американския Конгрес за предложената продажба съгласно Закона за отношенията с Тайван (Taiwan Relations Act).

Сделката включва пакет на стойност 655 милиона долара за логистична поддръжка на радарна система за противовъздушна отбрана, 60 противокорабни ракети "Харпун" (AGM-84L Harpoon) и 100 ракети въздух-въздух "Сайдуиндър" (AIM-9X Sidewinder), съобщи тайванската Централна информационна агенция.

Говорителят изрази благодарност от името на правителството за продажбата, която се очаква да повиши отбранителните способности на Тайван по въздух и вода по отношение на Китай и способностите на армията за ранно предупреждение.

Ответни мерки от Китай

Китай ще отговори с контрамерки, ако САЩ не отменят одобрената от тях продажба на оръжие за 1,1 милиарда долара на Тайван, съобщи говорител на китайското посолство във Вашингтон.

По думите на представителя на дипломатическата мисия евентуалната продажба "застрашава сериозно" американско-китайските отношения.

"Китай ще предприеме необходимите енергични и легитимни контрамерки с оглед на развоя на ситуацията", каза той.

По-рано правителството на САЩ обяви, че е одобрило продажбата на американско оръжие за 1,1 млрд. долара на Тайван, включващо противокорабни ракети и ракети въздух-въздух. Преди да може да стане факт, тя ще трябва да бъде одобрена и от Конгреса на САЩ, но според хора от Демократическата и Републиканската партия, цитирани от Ройтерс, не се очаква да има съпротива срещу сделката./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase