Снимка: архив, БГНЕС

Посолството на САЩ в Афганистан е напълно евакуирано, потвърди говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс.

"Целият персонал на посолството се намира на територията на международното летище "Хамид Карзай", чийто периметър е обезопасен от американската армия“, каза Прайс.

Още по темата

По-рано днес Асошиейтед прес цитира съобщение Държавният департамент и Министерството на отбраната на САЩ, според което Вашингтон ще изпрати още около 6000 войници на летището в Кабул, за да поемат контрола на въздушното движение, след като талибаните обкръжиха столицата, което накара САЩ да започнат да изтеглят персонала от консулството, предаде БНР.

Този ход ще се фокусира единствено върху разрешаването на американския и съюзническия персонал да напусне страната, като осигури международното летище в Кабул, се казва още в изявлението.

Преди това президентът Джо Байдън обеща да изпрати 5000 военнослужещи, за да осигури "контролирано и безопасно" изтегляне на американския персонал.

Междувременно няколко големи авиокомпании, сред които Юнайтед еърлайнс, Бритиш еъруейз и Върджин Атлантик съобщиха, че променят маршрути, за да избегнат въздушното пространство на Афганистан.

Засегнати са най-вече полетите от Съединените щати до Индия, самолетите преминават над Пакистан и Иран.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase