Снимка: БГНЕС
Главният специалист по инфекциозни болести в САЩ Антъни Фаучи коментира, че данните, които са му известни за руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник V", са добр.
 
"Данните, които знам за "Спутник V", са достатъчно добри. Нямам достатъчно информация за китайската ваксина, защото те имат две или три различни ваксини. Така че не наблюдавах отблизо тяхното представяне, но руските данни изглеждат добре", каза Фаучи.
Още по темата
 
Той изтъкна, че не се притеснява от страничните ефекти на ваксините срещу COVID-19.
 
"След първата доза има известна болка в ръката, която продължава около 24 часа. При втората доза реактивността е по-висока. Появява се 21 дни по-късно за Pfizer и 28 дни по-късно за Moderna. След втората доза се появяват симптоми на умора, болка, студени тръпки и е възможна лека температура", каза Фаучи, като подчерта, че нежеланите реакции рядко продължават повече от 24 часа.
 
През последната седмица и у нас се разгоря спор за внасяне на руската ваксина. БСП настоя правителството да започне преговори за "Спутник V", но в парламента мнозинството редактира предложението и в решението си записа, че кабинетът ще консултира с ЕК осигуряването на ваксини от страни извън Евросъюза и Европейското икономическо пространство.

Според Корнелия Нинова, ако се внесе и руската ваксина, ще се осигури свободен достъп на хората до имунизация, а това ще гарантира здравето им, ще възстанови икономиката и социалния живот в страната.

 
Близо две трети от руснаците не искат да се ваксинират с препарата "Спутник V", най-голям е процентът на нежелаещите във възрастовата група между 18 и 24 години. Повечето хора посочват страничните ефекти, които могат да включват треска и умора, като основна причина да не искат да бъдат ваксинирани.

Проучването, обхващащо 1601 души в 50 региона на страната, показва също, че 64 процента от запитаните смятат, че новият коронавирус е бил създаден като биологично оръжие.

Русия, където броят на заразените с коронавируса е над 4,5 милиона души от началото на пандемията, е одобрила три ваксини собствено производство срещу COVID-19.

Коментари Напиши коментар

168

До Фалчи

преди 4 седмици

Той предпазливо казва че "данните които са му известни".
Те и Бразилците преговарят, но чакат "одобрение". Противно на заглавието което навежда на мисълта че въпроса е решен . . .
Човек трябва да внимава като чете да не се увлече и да се подхлъзне.

167

Анонимен

преди 4 седмици

Щели да ваксинират Путин, но той попитал: "А има ли ваксини за децата?"
"Е, щом няма, няма да се ваксинирам и аз . . ." - продължил Путин

166

1

преди 1 месец

Тавариш Путин защо не се ваксинира с Спутник като имат ваксина от 4 месеца?