Снимка: БГНЕС

Европейският съюз ще настоява Съединените щати да разрешат износа на милиони дози ваксина за COVID-19 на AstraZeneca, докато Брюксел се бори за преодоляване на недостига на доставки, съобщи "Файненшъл таймс".

ЕС също така иска Вашингтон да осигури свободния поток от пратки с ключови съставки на ваксините, необходими за европейското производство, се казва в информацията на вестника, цитирана от БГНЕС

“Вярваме, че можем да работим заедно със САЩ, за да гарантираме, че ваксините, произведени или бутилирани в САЩ за изпълнение на договорните задължения на производителите на ваксини с ЕС, ще бъдат изцяло изпълнени”, цитира „Файненшъл таймс” позицията на Европейската комисия.

Страните от ЕС започнаха ваксинация в края на декември, но се движат далеч по-бавно от другите богати държави, включително бившата страна-членка Великобритания и САЩ.

Длъжностните лица обвиняват за бавния напредък отчасти проблеми с доставките от производителите.

Европейската комисия и Италия тази седмица блокираха пратката с коронавирусната ваксина на AstraZeneca, предназначена за Австралия, след като производителят на лекарства не изпълни ангажиментите си по договора с ЕС.

Англо-шведският производител на лекарства е подложен на обстрел в ЕС заради забавените доставки на ваксини за 27-членния блок, който поръча 300 милиона дози до края на юни.

"Работим денонощно, за да подобрим доставката и да се надяваме да отговорим на очакванията за второто тримесечие", заяви изпълнителният директор на AstraZeneca Паскал Сориот пред депутатите от ЕС на публично изслушване през февруари.

ЕС планира също да разшири схемата си за разрешаване на износа на ваксини за COVID-19 до края на юни, съобщиха двама източници от ЕС пред Ройтерс в четвъртък.

Съгласно схемата компаниите трябва да получат разрешение, преди да изнасят препарат срещу COVID-19 и може да им бъдат отказани искания за износ, ако не спазват ангажиментите си за доставки към ЕС.

 

Коментари Напиши коментар

50

Анонимен

преди 2 месеца

Проф. Пенка Петрова:
"Вече няма нужда да убеждаваме обществото, че ваксините могат да решат проблема с кризата. В момента проблемът е световната липса на ваксини"

49

Анонимен

преди 2 месеца

СЯЩ са убийци, нищо ново.

48

Анонимен

преди 2 месеца

нали тиквунций се хвалеше че една българска фирма беше направила невероятен пробив и имаше ваксина да ваксинира с нея докато му ръкопляскат по команда връзкарите му