Снимка: архив Reuters
fallback

Снощи в сайта на Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на САЩ бе публикувано съобщение, което гласи, че американският конгрес е дал разрешение България да получи възможност да купи пакет за 8 изтребителя F-16 Блок 70. Сделката е на стойност 1,6 млрд. долара, съобщава пресслужбата на министерството на отбраната на България.

Oще по темата

Пакетът включва стойността на осемте самолета с пълен комплект въоръжение "въздух-въздух" и "въздух-повърхност", всички допълнителни системи на самолета, както и бъдещите модернизации и нововъведени оръжейни системи.

Това е максималната финансова рамка на проекта за придобиване на нов тип многоцелеви изтребител от България. Тече двуседмичен срок, в който американското правителство ще предостави на българската страна проект на договор (LOA), в който очакваната цена за придобиване на осемте самолета с пакет от необходимите бойни способности ще бъде в рамките на 1,2 млрд. долара. След изтичане на двуседмичния срок и получаване на проекта на договор преговорният процес ще продължи.

Министерството на отбраната със задоволство отбелязва факта, че в кратки срокове Конгресът на САЩ взе решение за износ към България на високотехнологичната платформа и системите към нея.

Първоначално българският парламент даде разрешение цената на 8 нови многоцелеви изтребителя да не надхвърля 1, 8 млрд. лв. По-късно депутатите приеха допълнително решение международният договор за придобиване на нов тип боен самолет да се отклони от посочената цена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

285

Боби

преди 5 години

До Анонимен"Клесни Бронемашини за БГ армия - велика глупостБоби, я кажи защо така?И ако обичаш - каква шофьорска категория имаш?"Колесните БМ са по-бързи, някои могат да плуват, достатъчно товароносими са ако е необходимо да носят "дебела" броня ...Много уязвима ходова частна разклаян единичен планински път не могат да обърнат а в България колко процента от територията ни са Планини?В планински терени верижните машини просто нямат алтернатива за сегаА ние ще ходим в пустинята да мрем?

284

Боби

преди 5 години

До Сата НАТО"Ф-16 извън големи АвиоБази не може да се базира (МиГ-29/35 може на тревни площи да се базира ако е необходимо, Грипен на прави участъци от пътища)Ние при 8 самолета и три бази все ще намерим начин да ги сместим.Чак да се налага да ги експлоатираме от тревни площи....надали"Ехх ЕКСПЕРТЕЕоще 80 години когато САЩ пуснаха първите конвенционални томахавки с какви бойни глави ги въоръжиха? Фугасен моноблок срещу сградиКасетъчна БЧ срещу летищаСъщото важи и за СССР Х-55/101

283

Боби

преди 5 години

До Анонимен"Със същия успех може да си купим нови хвърчила и дирижабли: разбира се "модерна доработка"Ех експертеСТЕЛТ само намалява разстоянието на което се открива самолета и то само за определени честотни диапазони - ФАКТСлед ВСВ СССР се запитва кои РЛС да развива Метрови, Дециметрови, Сантиметрови(милиметрови още няма)решава всичките а запада сантиметровитеМетровите са неточни но не се заглушават и откриват СТЕЛТСантиметровите не се влияят от времетоДециметровите са за мобилни ЗРК

fallback