Снимка: Reuters, архив

Преговорите за покупка на американски изтребители F-16 за българските военновъздушни сили ще започне още през май. САЩ са проучили изискванията от наша страна, обясни зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов пред БНР.

Той поясни, че САЩ са проучили изискванията от наша страна и тази заявка трябва да бъде анализирана и остойностена. След това трябвало "да се срещат" финансовите възможности, които имаме с това, което ни се предлага.

Още по темата

По думите на Запрянов ценовото предложение трябва да мине през Американския конгрес.
"Твърдо до 2024 година ще ги има всички самолети за България, осемте", прогнозира зам.-министърът.

"Това не само ще освободи България от зависимостта от руско и съветско оборудване, но изборът е стратегически за сътрудничеството със САЩ, което ще продължи десетилетия. Така както предните години САЩ са инвестирали над 300 милиона долара в обучение и отбранителни проекти", тобави зам.-министърът.

Американският посланик у нас Ерик Рубин посочи от своя страна, че с придобиването на изтребителите, България ще покаже желанието си да играе активна роля като член на НАТО.

Рубин се спря и на факта, че страната ни модернизира армията си на фона на много предизвикателства, включително външни фактори като дестабилизиращи действия на други държави, бюджетни ограничения и сложна вътрешнополитическа ситуация.

"Европредседателството на България през миналата година е най-големият успех за държавата, който превърна страната в регионален лидер", констатира посланикът на САЩ, който е уверен, изтребителите F-16 от последното поколение Block 70 са правилният избор на България, който ще допринесе за революционно модернизиране на въоръжените й сили, опазване на въздушното пространство и изоставяне на руското наследство.

"САЩ стоят до България в трудни времена за региона и колективната сигурност", декларира в заключение той.

Коментари Напиши коментар

166

Анонимен

преди 1 година

От една страна са прави да вземат F16, просто няма избот. Въпреки че да си ремонтираме нашите мигове е по-изгодно, по-голяма количество, за по-малко пари и с 6 години по-нови.
От друга всичките са за бесилото, защото ни докараха до положение да няма избор.

165

лекар

преди 1 година

Когато внасяме самолети виждам,че не се прилага законът за обществените поръчки-да се купи най евтиният.А когато се внасят линейки медицинска апаратура и консумативи се спазва.Внасят товарни бусове,в Казанлък им поставят носилки и шкафове и ги кръщават линейки.Друсат отвратително-пациентите се карат с нас!Апаратурата-най евтината китайска се купува-не си изкарва и гаранционният срок!Консумативите-същата работа!НО ТАКА КАЗВА ЗАКОНЪТ!И така е повече от 20 години,затова бягат колегите.

164

Анонимен

преди 1 година

"Като военне инженер ви го казвам..............но тука само дилетанти пишат!!!"
Върни си дипломата, вземи си агнетата и лягай върху печката си в сибир.....инженере.....