Снимки: Reuters

След шест дни на дебати, съдебните заседатели най-накрая решиха – Хоакин Гусман, по-познат като Ел Чапо, остава в затвора до края на живота си.

Още по темата

Босът е признат за виновен по всички 10 обвинения, сред които – трафик на наркотици и най-вече хероин и кокаин, пране на пари, подкупи и убийства.

Процесът продължи два месеца и половина, след като Ел Чапо, който е смятан за най-влиятелния наркобос след Пабло Ескобар,  не се призна за виновен. В него участваха 56 свидетели, които дадоха общо 200 часа показания. 14 от тях са хора, работили за Гусман, които се съгласили да свидетелстват в замяна на по-леки присъди.

Вероятността Ел Чапо да бъде обявен за невинен по някои от обвиненията и присъдата му да бъде смекчена съществуваше до самия финал на процеса, ала съдебните заседатели така и не се поддадоха на манипулацията на защитата на боса.

От своя страна Хоакин Гусман изглеждал изненадан, когато чул доживотната си присъда, а съпругата му Ема Корнел дори и не се притеснила. На излизане от залата му вдигнала палец нагоре в знак, че всичко ще бъде наред. Той й отговорил със същото и широка усмивка на лицето си.

Преди да бъде заловен през 2016 година, Ел Чапо бяга два пъти от най-добре охранявания затвор в Мексико. Екстрадиран е в САЩ през 2017 г.

Често процесът срещу него приличаше на сапунена опера, а съдията и журито чуха зловещи истории за убийства, трафик на наркотици, подземни тайни тунели и изнасилвания на деца.

Официално, Гусман ще бъде тикнат в затвора на 25 февруари. Но това ли е последния път в който чуваме за него? Най-вероятно не.

Историята познава наркобосове, които въртят бизнеса си дори и зад решетките, а според криминалистите, в този бизнес има толкова много пари, че рано или късно, престъпниците винаги надхитряват властите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase