Снимки: Reuters

Хоакин Гусман (Ел Чапо) близо четвърт век е глава на най-големият наркокартел в света. Дребосъкът, както е прякорът му, е вторият най-влиятелен бос след Пабло Ескобар, но за разлика от Краля на кокаина, той няма да отърве решетките.

Още по темата

Ел Чапо бе заловен през 2017 година, след като два пъти се опита да избяга и да се върне обратно в Мексико. А през ноември 2018 започна процеса срещу него и свидетелите на престъпленията му се множат с всеки изминал ден.

Но може би най-страшни са показанията на бившия му бодигард, който няколко пъти с очите си е виждал, как Дребосъка извършва убийства.

Исаяс Валдез Риос е заловен от полицията през 2014 година, но едва по-късно се съгласява да съдейства на властите, за да хванат Ел Чапо.

За боса той започва да работи като бодигард през 2004 година, а преди това бил част от спецчастите на мексикантската армия. По думите му, през 2006 или 2007, в бърлогата на Ел Чапо бил доведен мъж от картела Tijuana. По тялото му вече се виждали следи от тормоз с гореща ютия.

Гусман държал заложника няколко дни, а на два пъти се опитвал да го разпита. Накрая, босът поръчал на слугите си да изкопаят гроб. Застрелял го, но не го убил. Бутнал го в гроба и гледал как подчинените му го погребват жив.

Валдез също така става свидетел и на това, как двама членове на Zetas, друг вражески клан, били измъчвани около три часа, след което Ел Чапо отново поръчал да бъде изкопана яма, но този път на дъното й да бъде запален огън. След като застрелял двамата мъже, ги бутнал в пламъците и заявил, че иска всичко да изгори и костица да не остане от тях.

Гусман поръчал и убийството на Валдез, защото погрешно го обвинил в кражба на пари. Но оттеглил тази заповед, след като разбрал, че бодигардът му не е взимал никакви пари.

Обвинението ще приключи със своите свидетели в понеделник, а след това ще дойде ред на защитата на Ел Чапо.

Тяхната версия е, че Гусман е натопен от друг наркодилър – Исмаел Замбада. Не е ясно дали Дребосъкът ще свидетелства в своя защита.

Ако адвокатите му не успеят – Ел Чапо ще остане до живот в затвора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase