Снимка: архив, Reuters

Управляващите демократи и републиканската опозиция в САЩ имат по-малко от 24 часа да се споразумеят по вдигането на тавана на дълга, който сега е 16,7 трилиона долара. Ако това не стане, в четвъртък най-богата страна в света за първи път в историята може да се окаже застрашена от технически дефолт, съобщават световните агенции.

При все това демократите и републиканците продължават, по думите на сенатора демократ от щата Северна Дакота, Хейди Хейткемп, да играят на самоубийствена "руска рулетка" и да плашат финансовите пазари. Вчера, както и през предходните дни, те не успяха да стигнат до споразумение за възобновяване на работата на правителството и да му позволят да взема заеми още поне няколко месеца.

Датата 17 октомври бе посочена от финансовия министър на САЩ Джейкъб Лу като краен срок, след който САЩ ще са изчерпали "извънредните мерки" за плащания по сметки. За да не фалира, неговото ведомство спря някои отчисления за социални и пенсионни фондове, но това не може да се прави до безкрай. В четвъртък на финансовото министерство ще са му останали близо 30 милиарда долара налични, а също и очакванията за данъчни постъпления, които ще стигнат само за няколко дни.

След това според мнението на независими експерти ще настъпи пълна неяснота, която може да доведе до паника на финансовите пазари, да натисне силно надолу курса на долара и да доведе до катастрофални последици за икономиката не само на САЩ, но и на други страни. "На пазарите може да настъпи хаос", посочва главният икономист на рейтинговата агенция Мудис Марк Занди, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Финансовата система на САЩ и на целия свят е основана на разбирането, че правителството стриктно плаща дълговете си", отбелязва професорът по икономика в Мичиганския университет Матю Шапиро. "Сега обаче се поражда основателен въпрос доколко е здрава тази основа?", допълва Шапиро.

Международната рейтингова агенция Фич предупреди снощи, че може да понижи сегашната максимална оценка за кредитоспособността на САЩ AAA заради "рискованите политически маневри" около повишаването на тавана на федералния дълг.

"Макар Фич да продължава да вярва, че таванът на дълга ще бъде повишен скоро, рискованите политически маневри и намалената финансова гъвкавост може да увеличат риска от дефолт на САЩ", заяви агенцията.

Фич е единствената от трите големи рейтингови агенции, която постави негативна прогноза за американския държавен кредит - крачка, която обикновено предшества намаляване на рейтинга, отбеляза Асошиейтед прес.

Демократите и републиканците в Сената на практика са се договори за повишаването на дълга и да се възобнови финансирането на правителството, съобщи снощи в електронното си издание в. "Политико". Позовавайки се на анонимни източници, медията допълва, че помощник-лидерите на демократическото мнозинство и републиканското малцинство в Сената вече като цяло са изработили компромисен законопроект, който да уреди изкуствено създадената бюджетно-финансова криза във Вашингтон, отбелязва ИТАР-ТАСС.
 

(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase