Сергей Лавров и Уалид Муалем. Снимка: БТА
fallback

Външните министри на Русия и на Сирия призоваха на съвместна пресконференция САЩ да се фокусират върху свикването на мирна конференция, а не върху военни действия, предадоха световните агенции.

Руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че атаките срещу Сирия могат да доведат до разпространяване на тероризма, а сирийският външен министър Уалид Муалем обвини президента Барак Обама, че подкрепя терористите, правейки сравнение с атаките срещу САЩ на 11 септември 2001 г.

Oще по темата

"Все повече политици и държавници споделят нашето мнение, че силовият сценарий ще доведе до експлозия на тероризма в Сирия и голям приток на бежанци", подчерта Лавров на пресконференцията след срещата със сирийския си колега. Той допълни, че Дамаск е "готов за мирни преговори", но военни действия ще нанесат фатален удар на тези преговори.

В Дамаск не разбират защо президентът на САЩ Барак Обама фактически поддържа тези, които навремето взривиха Световния търговски център в Ню Йорк, попита Муалем на пресконференцията.

"Какви са истинските интереси на САЩ, които искат да започнат агресия на страната на терористични структури? Да започнат агресия в регион, който стои върху буре с барут?" Сирийският външен министър подчерта, че в случай на американски удар неговото правителство ще промени позицията си, но не каза как точно ще реагира.

Външните министри на Сирия и Русия настояха за завръщане на инспекторите на ООН в Сирия, за да продължат разследването си по използването на химически оръжия, за което Вашингтон обвинява Дамаск. По думите на Муалем неговото правителство е готово да ги посрещне.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 10 години

Сега се видя,че Русия е на страната на екзекуторите на сирийския народ-режима на Асад.Ал Кайда присъства отдавна в арабския свят и борбата против нея продължава.Нека не се крият зад нея убийците на невинни хора,сред които и деца!

19

ha ha

преди 10 години

има филм за кулите направен от независима, американска, канадска и австралийска филмова компания, и много добре обясняват за какво става на въпрос, също така и ,че на този ден 5000 евреи не са отишли на работа, гледайте го "9-11" се казва филма.

18

Анонимен

преди 10 години

До АнонименПо принцип това беше замисълът при създаването на ООН... т.е. без резолюция на Съвета за сигурност на ООН, никой държава да не напада друга и да може да обяви война само ако членовете на ООН са съгласни ,че военната намеса е необходима за защита на човешкия живот, а не президентът на САЩ да си взима еднолични решение в тази посока.

fallback