Кристиан Вигенин. Снимка: Булфото

Няма предложение към България за военна операция в Сирия, заяви външният министър Кристиан Вигенин в студиото на предаването "Нека говорят" по bTV.

"Осъждаме използването на химически оръжия в Сирия, но смятаме, че цялостно решение на проблема може да се намери само с политически средства", категоричен бе дипломат №1 на България. Той посочи, че на този етап, преди доклада на експертите на ООН, страната ни не е готова да подкрепи военна намеса.

Още по темата

"Има място и за молитви и за решителни действия, но тези действия не са непременно военен удар", посочи Вигенин.

Министърът на външните работи призна, че по въпроса за Сирия работата на Съвета за сигурност на ООН често е блокирана, което обаче не означава, че ролята му трябва да бъде пренебрегвана.

"Предприемането на удари без санкция на ООН е спорно и възниква проблем с легитимността им. Надявам се в сегашната ситуация, когато все още могат да се избегнат военни действия, страни като Русия и Китай да поемат своята отговорност", каза Вигенин.

Външният министър обяви още, че трябва да се въведе ред при връчването на държавни отличия на чужди граждани. Той смята, че е необходимо внимателно прецизиране на това как се оценява техният принос за двустранните отношения и какви са критериите за "изключителни" заслуги, каквато е законовата разпоредба за удостояване с орден „Стара планина”.

В противен случай медалите ще се обезценят, коментира Вигенин.

"Външният министър не наказва посланици, но той има правото да въведе ред за тези награди, досега е давано на килограм. Може дори да създадем специален орден за посланици", заяви Вигенин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase