Снимка: архив, Reuters
fallback

ЦРУ призна, че е организирало държавния преврат срещу иранския премиер Мохамед Мосадех, свален на 18 август 1953 г., след като национализира петрола на страната си, предаде Франс прес.

Агенцията напомня, че ролята на ЦРУ в преврата от години насам бе публична тайна и все още трови отношенията между САЩ и Иран. Разсекретени наскоро и публикувани в понеделник вътрешни документи на ЦРУ от 70-те години на 20 век обаче очертават ясно участието на разузнавателната централа в събитията, отбелязва АФП.

"Военният преврат, свалил Мосадех и неговия кабинет на Националния фронт, бе осъществен под ръководството на ЦРУ като външнополитическо действие", твърди разузнавателната служба в един от своите документи.

През 1951 г. премиерът на Иран национализира Англо-иранската петролна компания - предшественичка на "Бритиш петролиъм". С това разгневява Лондон, според който иранският петрол е от жизнено значение за съживяване на британската икономика след Втората световна война. А в началото на 1953 г. в САЩ идва на власт президентът Дуайт Айзенхауер, който демонстрира повече съчувствие към британските несгоди от своя предшественик Хари Труман.

Разсекретените документи на ЦРУ сочат, че централата схваща навремето движещите мотиви на Мосадех и не го възприема като "побъркан" сенилен старец - образ, разпространяван тогава от западните медии. Британските политици и бизнесмени нямат уважение към иранците, смятат ги за "неефикасни, корумпирани и гонещи личния си интерес", напомня централата в своите документи.

ЦРУ оправдава действията си с превратностите на Студената война и страха Съветският съюз да не нахлуе в Иран и да вземе властта, ако Лондон изпрати бойни кораби - както Великобритания стори три години по-късно след национализацията на Суецкия канал. "Тогава не само иранският петрол би бил завинаги изгубен за Запада, но щеше да се скъса отбранителната верига около Съветския съюз, която бе част от американската външна политика", пишат авторите на цитирания документ.

В крайна сметка на трона е поставен шах Мохамад Реза Пахлави, останал близък съюзник на Вашингтон чак до свалянето на режима от ислямската революция през 1979 г., напомня АФП.

През 2000 г. държавният секретар на САЩ Мадлин Олбрайт в опит да подобри отношенията с Техеран заяви, че Щатите са изиграли "съществена роля" в свалянето на Мосадък, станало "поврат в политическото развитие на Иран". След като пое висшия пост в САЩ, президентът Барак Обама също зае подобно становище.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Денислав

преди 10 години

За колко още преврата и убийства има да признават... Колко президенти и политици са убили за петрол и територии. Американската външна политика е много "мръсно" нещо. Богатството на американците се трупа на гърба на бедни народи, ограбване на ресурси, отпускане огромни заеми с цел "икономическо робство".

16

Знаещ

преди 10 години

Правилното име е МОСАДЪК. По време на неговото управление Иран е бил демократична и светска държава. След свалянето му шах Мохамад Реза Пахлави устройва касапница за ляво настроените хора и особено на привържениците на партия ТУДЕ. Много интелектуалци емигрират. Зад всичко стои ЦРУ. Но и англичаните!

15

до Kreti

преди 10 години

Абе , ами кой сложи на власт Бабрак Кармал в Афганистан? Операцията и до ден днешен е в учебниците за сваляне на легитимно правителство. И като военна и като политическа. Ти или си много малък, или пишеш само по задание. И май *** си ти.

fallback