Едуард Сноудън. Снимка: архив, Reuters

Бившият сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън официално е поискал временно убежище в Русия, съобщи ИТАР-ТАСС. Агенцията се позовава на члена на Обществената палата на Руската федерация Анатолий Кучерена.

"На летище "Шереметиево" Сноудън предаде на сътрудник на Федералната миграционна служба молба за предоставяне на временно убежище", каза Кучерена.

Още по темата

На 12 юли на летище „Шереметиево“ Едуард Сноудън се срещна с руски правозащитници. Пред тях той заяви, че иска да остане в Русия, тоест да получи временно убежище в страната, докато успее да отлети със самолет за Латинска Америка. За целта той заяви готовност да прекрати антиамериканската си дейност.

От Кремъл тогава заявиха, че Сноудън може да получи убежище в Русия, първо, "ако се откаже от всяка дейност, която носи вреда на нашите американски партньори и на руско-американските отношения, и второ - ако сам помоли за това".

Бившият служител на американското разузнаване се намира на летище "Шереметиево" от 23 юни, където пристигна от Хонконг като транзитен пасажер. В САЩ Сноудън беше обвинен, че е издал тайни програми за електронен шпионаж, което е нанесло сериозни поражения на националната сигурност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase