Едуард Сноудън. Снимка: Reuters

Бившият сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън заяви днес, че иска да остане в Русия, докато успее да отлети със самолет за Латинска Америка, предаде Интерфакс.

Руската агенция цитира Татяна Локшина, заместник-директор на руския клон на международната правозащитна организация "Хюман райтс уоч", която присъства на срещата на Сноудън с руски правозащитници в транзитната зона на московското летище "Шереметиево".

Още по темата

Според Локшина американецът, обвинен в родината си в издаване на тайни американски разузнавателни програми, е помолил правозащитниците да му окажат съдействие да получи временно убежище в Русия.

За целта той е готов да прекрати своята антиамериканска дейност, съобщи директорът на руския клон на международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" Сергей Никитин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Руският депутат Вячеслав Никонов, който също присъства на срещата в транзитната зона на московското летище "Шереметиево", допълни, че Сноудън е обявил, че не възнамерява занапред да причинява вреди на Съединените щати. Американецът, обвинен в родината си в издаване на тайни разузнавателни програми на Съединените щати, смята, че е преследван по политически мотиви.

Руските правозащитници, присъствали на срещата, подкрепят искането на Сноудън за политическо убежище, заяви известният руски адвокат правозащитник Генри Резник.

Три латиноамерикански държави - Венецуела, Боливия и Никарагуа, предложиха убежище на Сноудън, припомня БТА.

В Кремъл досега не са получавали молба за политическо убежище от Едуард Сноудън. Условията за предоставяне на такова обаче остават същите, заяви днес прессекретарят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Песков припомни, че бившият сътрудник на ЦРУ и консултант на агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ може да получи убежище в Русия, първо, "ако се откаже от всяка дейност, която носи вреда на нашите американски партньори и на руско-американските отношения, и второ - ако сам помоли за това".
 

Информацията е актуализирана в 17.34 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase