Едуард Сноудън на срещата на летище "Шереметиево". Снимка: Reuters

Едуард Сноудън разпола с важни секретни документи, съдържащи подробни сведения за устройството и работата на Агенцията за национална сигурност /АНС/ на САЩ. Това съобщава Асошиейтед прес, като се позовава на журналиста от „Гардиън“ Глен Грийнуолд, който  пръв огласи разкритията на Сноудън за американските програми за следене.

По думите на Грийнуолд Сноудън разполага с фотокопия на много важни документи, които подробно описват структурата и методите за работа на американските спецслужби. Тези фотокопия, допълва журналистът, са направени от Сноудън, така че той да има доказателства за информацията, която разпространява.

Още по темата

Груйноулд посочи, че самият Сноудън не желае да публикува тези документи, защото „всеки, който ги види, ще може да проникне в системата за следене на АНС или дори да я възпроизведе“. Журналистът смята, че фотокопията, които са у Сноудън, не представляват заплаха за сигурността на американците, а могат да навредят само на властите на САЩ.

Бившият сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън, който от 23 юни се намира в транзитната зона на московското летище „Шереметиево“, планира да получи политическо убежище в Латинска Америка. На 12 юли Соудън се срещна с правозащитници и журналисти и съобщи, че засега не може да излети от Москва и затова ще поиска убежище в Русия, докато замине за Латинска Америка. Той обаче още не подавал  никакви документи във Федералната миграционна служба на Русия с  искане за политическо убежище, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира говорител на агенцията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase