Едуард Сноудън не е убил никого, не е поставил бомба, заяви президентът на Венецуела. Снимка: Reuters

Едуард Сноудън не е искал убежище във Венецуела, "още никой засега не го е искал от нас", заяви президентът на тази страна Николас Мадуро, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Сноудън обаче заслужава да бъде защитен според международното хуманитарно право като човек, който е казал една истина, добави венецуелският лидер, който е на посещение в Русия.

"Според нас е важно, че изявленията, направени от този младеж, са голяма истина, разказваща, че капиталистическият елит на САЩ се опитва да контролира света. Той шпионира и приятели, и врагове, шпионира цял свят", каза Мадуро.

"Едуард Сноудън не е убил никого, не е поставил бомба. Той изрече една голяма истина, за да предотврати войни в света", изтъкна президентът на Венецуела.

Почтените хора, желаещи мир, "младежта в света", "целият свят трябва да реагира", призова той. Запитан дали ще вземе и Сноудън, когато отпътува от Москва, Мадуро заобиколи въпроса, посочва агенцията. Венецуелският президент каза, че ще си замине "с многото споразумения, които предстои да подпишем с Русия, също и с инвестиционните спогодби в петролната и газовата сфера". "Това е, с което ще си тръгнем", информира той.

Още по темата

Външните министерства на Норвегия и Полша потвърдиха, че са получили молби за политическо убежище от Сноудън, съобщиха агенциите. Полският министър Радослав Шикорски заяви, че няма да препоръча молбата да се удовлетвори, предаде Ройтерс.

Китай е осведомен, че молба за убежище е изпратена от Сноудън и до Пекин, заяви говорителка на китайското външнополитическо ведомство, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Днес организацията Уикилийкс информира, че бившият служител на ЦРУ е поискал убежище от властите на 21 държави, припомня руската агенция.

Сноудън се отказа от намерението да остане в Русия, след като разбра за условието, поставено от президента Путин, заяви днес прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков. Според него Сноудън е изпратил молби за убежище до 15 държави. Песков напомни изявление на Путин от вторник: "Хипотетично Сноудън би могъл да остане в Руската федерация, но при едно условие - да се откаже от намерението да се занимава с антиамериканска дейност". "Доколкото знаем, той не смята да се отказва", изтъкна прессекретарят.

Според него бившият служител на ЦРУ все още е в транзитната зона на московското летище Шереметиево и не е минавал границата на Русия. Песков подчерта, че руските тайни служби никога не са работили със Сноудън и той не е техен агент. В коментар за положението като цяло той отбеляза, че "Русия никого не е предавала, не предава и няма да предава занапред" на чужди държави.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase