Снимка: БГНЕС

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп призова евангелистите християни в събота да гласуват масово за него през ноември, обещавайки "смело" да защити тяхната религиозна свобода, ако той бъде избран, предаде АФП.

Бившият лидер, който сам рядко се появява в църквата, е изградил важна база сред религиозната десница, обещавайки – и изпълнявайки – някои от най-големите им приоритети, включително чрез назначаване на съдии от Върховния съд, които помогнаха за отмяната на федералното право на аборт .

"Евангелистите и християните, те не гласуват толкова, колкото е необходимо", каза Тръмп пред стотици поддръжници на конференция във Вашингтон, организирана от Коалицията за вяра и свобода.

"Всяка неделя ходят на църква, но не гласуват", каза той и добави полушеговито, че "след четири години не трябва да гласувате. Добре? След четири години не гласувайте. Не ме интересува".

Тръмп няма да може да се кандидатира за президент през 2028 г. поради ограничения на мандата.

Евангелистите избиратели бяха от решаващо значение за победата на Тръмп през 2016 г.

Тръмп обеща да защити интересите им в събота, тъй като обеща "смело, дръзко да защитава религиозната свобода".

"Ние ще защитим християните в нашите училища, в нашата армия, в нашето правителство, на нашите работни места, в нашите болници и на нашия обществен площад", каза той пред поддръжниците си.

Освен това той обеща да създаде „нова федерална работна група за борба с антихристиянските пристрастия“, която да разследва предполагаемата „незаконна дискриминация, тормоз, преследване“ на американски християни.

Почти половината (49 процента) от американците смятат, че влиянието на религията в Съединените щати намалява и че това е лошо нещо, според проучване, публикувано миналия месец.

Броят на американците, определящи се като християни, е намалял от близо 90 процента през 90-те години на миналия век до по-малко от две трети от населението през 2022 г., най-вече поради нарастващия брой хора, които не са религиозни.

Тръмп заяви пред събралото се множество, че политическите му опоненти искат "да ви накарат да млъкнете, да ви деморализират и те искат да ви държат далеч от политиката".

„Те не искат да гласувате, затова трябва да гласувате“, каза той и добави „ако гласувате, не, не можем да загубим“.

Тръмп ще се изправи срещу съперника си от Демократическата партия, президента Джо Байдън, в първия президентски дебат за 2024 г. в четвъртък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase