Снимка: МОСВ

Видео 24.08.2018

Мазутът от "Мопанг" си тече, а на морето ни – пече ли, пече...

Източването на мазут от потъналия преди близо век кораб "Мопанг" още не е започнало, заради силното вълнение на морето. Два кораба и два контейнера със специализирано оборудване вече са ситуирани на Созополското пристанище. 

В същото време разливат е достигнал дължина от 20 километра на юг от Созопол, съобщиха екоорганизации.

Опасност за туризма и морската екосистема обаче няма, увери в морския град премиерът Бойко Борисов, който вчера инспектира лично подготовката за специфичната операция по източване на горивото от кораба.

Още по темата

Адвокат Петър Славов и екологът Петко Цветков обвиняват държавната администрация в бездействие и безхаберие, поради което се е допуснал този разлив от потъналия плавателен съд.

Самият Славов е подавал сигнал до РИОСВ за мазут в морето в същия район още през 2016 година, но от там са му върнали отговор, че проблем няма.

"След като този потънал кораб е там от преди 100 години, не мога да си представя, че РИОСВ - Бургас не е знаело за това, че басейнова дирекция не е знаела, че морска администрация не е знаела и че виждайки този сигнал не са могли тогава 2016 година да направят връзката и съответно тогава още да предприемат съответните мерки", категоричен беше Петър Славов в студиото на "България сутрин".

По думите му добре е, че водолазите са заснели самото изтичане на видео, за да им повярва администрацията, че има проблем.

Петко Цветков от фондация "Биоразнообразие" също е на мнение, че институциите е трябвало да действат своевременно.

"Вече определени количества са изтекли от кораба и са изтичали през годините. Говорим за 1, 2, 3 или 5 милиона лева, които ще отидат за изпомпването, какво пречеше тези неща да се отделят преди 5 или 10 години и да намалее наистина рискът", настоя екологът пред Bulgaria ON AIR.

Двамата бяха категорични, че виновните трябва да понесат отговорност и да се спре да се действа постфактум.

Коментари Напиши коментар

66

Еколог

преди 9 месеца

Мазутът си тече ли тече , но според Бойко -Тикв@та всичко си е добре и проблем за туризма няма -може би за планинският е имал предвид корифеят .....

65

Бръчков

преди 9 месеца

Когато няма вълнение , водата на плажът в Черноморец е много чиста и бистра . От седмица съм тук и следи от мазут няма и как ще има след като изтичащото гориво се носи на юг !

64

до 48

преди 9 месеца

Издевателствата идват от софийските мутри, които отдават плажовете на концесия. Големите хотели пак са техни, те са тези, които не плащат на персонала и после реват, че никой не иска да им работи. Да познавате някой, отишъл на квартира при някоя бургаска баба и да е останал недоволен? Дали думите, които ви разгневиха, са казани от човек с морски произход или от някоя ямболска селянка, отскоро станала бургазлийка?