Снимка: МС, архив

Започна поставянето на плаващи заграждения заради изтичането на мазут от потъналия кораб "Мопанг" край Созопол.

До края на деня трябва да бъдат монтирани 1000 метра от тях, каза директорът на Изпълнителната агенция "Морска администрация" кап. Живко Петров, цитиран от БНР.

Още по темата

Допълнителни огледи ще бъдат направени на кораба, за да се прецени как да се извади остатъчното гориво, обясни капитан Петров.

Водолази от две фирми ще извършват дейностите и на място ще се реши кога ще започнат те. Няма ново замърсяване днес.

Транспортният министър Ивайло Московски е инспектирал района на разлива от борда на специализирания катер на Изпълнителна агенция "Морска администрация", съобщиха от МТИТС.

"Имаме разписана процедура, която в подобен авариен режим се задейства, това ще бъде допълнителен разход, но имаме уверението и на министър-председателя, че ще бъдат осигурени необходимите средства", е коментирал Ивайло Московски.

Той съобщил, че вчера е взето категоричното решение да бъде изцяло източен мазутът от потъналия още през 1921 година американски кораб "Мопанг", който е източникът на замърсяването.

Подобна операция е извършвана в България, но при други параметри, информирал кап. Живко Петров.

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 9 месеца

Чудесно е, че ще го оградят с бонови заграждения, ама после не казват какво ще правят ограденото. Най-вероятно ще му пръснат OSD и ще Усерат и дъното за дълги години напред, ама нали отгоре няма да се вижда нищо и туризма ще процъфти. Пък добитъка ще го излъжем, че всичко е изчистено!

14

Анонимен

преди 9 месеца

Зачи кораба дето го набедиха че е осрал мирията с мазут, всъщност е на въглища....тоест управляващите отново лъжат като разпрани, и прикриват истинския виновник! Всъщност, има ли изненадани

13

Бургазлия

преди 9 месеца

А за мазното петно на Крайморие - между Крайморие и Морска гара ще вземете ли мерки! В събота ходих в Крайморе, уж на плаж тръгнах, но като видях петното се отказах от плажа - а за мен плажа не протича на брега, а във водата! Срещнах жена която се оплака от мазут, отново на Крайморие, нно на друго място - в посока Созопол