Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Една година пандемия от Covid-19, продължаваща игра на дози и критика към разпределението им, нов препарат със зелена светлина на Стария континент и едно интервю, което разбуни кралските духове.

Така звучаха по-важните международни събития от изминалите седем дни, в които почти изцяло информационният поток беше доминиран от ковидпандемията и ваксините, обобщени от БНР.

От „кога ще има ваксина“ дневният ред се смени на „коя от всичките?“.

Още по темата

От тази седмица към антиковидния арсенал на Европейския съюз се присъедини и еднодозовата ваксина на американската корпорация „Джонсън и Джонсън“. Препаратът получи одобрението на Европейската агенция по лекарствата и на Европейската комисия.

Нова ваксина, но и нови опасения за един от старите препарати. Репутацията на ваксината на Оксфордския университет и „АстраЗенека“ понесе нов удар след съобщения за образуване на кръвни съсиреци, както и няколко смъртни случаи на ваксинирани.

След като австрийските здравни власти съобщиха за случай на медицинска сестра на 49 години, която е била диагностицирана с множествена тромбоза и починала 10 дни след ваксинацията, някои правителства на Стария континент спряха временно имунизацията с „АстраЗенека“.  

Първи обявиха това Дания, Норвегия и Исландия. Същото направиха Естония, Литва, Латвия, Люксембург и Италия. България също спря временно ваксинацията с „АстраЗенека“ заради смъртен случаи на жена в Пловдивско.

Испания и Франция от своя страна обявиха, че ще продължат имунизацията с препарата.
От британско-шведската компания заявиха, че няма доказателства за повишен риск от тромбоза на дълбоките вени.

Европейската агенция по лекарствата се опита да внесе спокойствие, като обяви, че страните в Европа могат да продължат да имунизират с този препарат, като допълниха, че ползите от ваксината продължават да надвишават рисковете.

От Световната здравна организация също защитиха използването на „АстраЗенека“ и подчертаха, че няма връзка между имунизацията с нея и появата на тромбози.

Извън темата за ваксините и коронавируса - през седмицата Съединените щати настояха афганистанските власти и талибаните да се разберат да управляват временно заедно страната, докато с посредничеството на глобални и регионални сили не бъде постигнат траен мир в Афганистан. Москва реагира, като обяви, че подкрепя включването на талибаните в бъдещо временно правителство на Афганистан, но решението трябва да бъде взето от самите афганистанци.

Едно шокиращо интервю със сериозни обвинения, разбуни кралските духове...и не само. Херцогът и херцогинята на Съсекс, които от миналата година живеят в Калифорния, дадоха двучасово интервю за Опра Уинфри. В поредица от зашеметяващи откровения Меган Маркъл разкри, че членовете на кралското семейство открито са изразили загриженост за това колко тъмна ще бъде кожата на сина ѝ Арчи. Трудният живот сред кралските особи е довел до крайно отчаяние Маркъл, споделя още тя в интервюто.

В последвалата реакция на Бъкингамския дворец след интервюто се казва, че повдигнатите въпроси от расистки характер от херцога и херцогинята на Съсекс пораждат загриженост и ще бъдат разгледани в тесен кръг от кралското семейство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase