Снимка: БГНЕС

Поръчахме от "АстраЗенека", защото първи започнаха изпитанията. Това заяви от Кюстендил премиерът Бойко Борисов.

Той бе там заедно със зам.-министъра на благоустройството и регионалната политика Николай Нанков, шефа на Българската агенция на заведенията Ричард Алибегов и здравния министър проф. Костадин Ангелов, съобщава "24 часа".

"Имаме уверения, че до сряда ще минат всички тестове. До тогава не плащаме", каза той.

Още по темата

"Разликата в цените не е малка. Ако едната е няколко единици долара, другата е 10-15 отгоре. Търговската война между фирмите е като в заведенията. Ако едното работи за 4 лева, а другото за 15 при същите условия, къде ще си изпиеш кафето", запита Борисов.

"Не че ние не сме достатъчно близки и с Китай, и с Русия, но в ЕС могат да се поставят само ваксини, одобрени от Европейската агенция по лекарствата", каза още той.

"България винаги е водила много мирна политика, но на територията на ЕС могат да се поставят ваксини, одобрени само от ЕАЛ. Затова в Чехия парламентът на разреши, в Словакия министърът на здравеопазването си подаде оставката заради руската и китайската ваксина. Ние винаги сме били дисциплинирани членове на ЕС и спазваме правилата", допълни той.

Министър-председателят обеща веднага когато руската ваксина бъде одобрена за ползване в ЕС, България да поръча и от нея.

"Ако руската ваксина, която си е дала документите в ЕАЛ, бъде одобрена, след това Комисията отиде и провери как се произвежда и ни разрешат и нея, ще вземем и от нея и ще предоставим, на който желае, да си я направи. Китайската все още не е подала документи в ЕАЛ. Това е много регулиран пазар на лекарствата. Смея да кажа, че компромиси в Европа с това не се допускат", допълни премиерът.

"Така че тези апели защо Борисов не се обади на Си Дзинпин, на Ли Къцян или на Путин? Мога да се обадя, но това няма да може да влезе в нашата мрежа, защото не е разрешено от ЕАЛ и съответно от българската. Стане ли разрешено, веднага ще предоставим на българите да избират", посочи Бойко Борисов.

Той призова да се спазват противоепидемичните мерки и подчерта, че правителството никога не е имало за цел са ощетява бизнеса и да го противопоставя на други сектори.

"Чисто психологически да дойдеш да пиеш едно кафе и да си отидеш е добре за народа", отбеляза премиерът.

Коментари Напиши коментар

636

Диана

преди 7 месеца

До Анонимен 642Явно държавата плаща за наша сметка и ако се задълбаем в барманската психика, разбира се, че това което предложи, ще зависи от гостите, които ще почерпи...Не е прав Бойко да прави такива паралели - българинът не заслужава по-ефтиното, особено когато нещата опират до здравето! Въпросът е, че не знаеш кое е по-доброто и не можеш да съдиш по цената за стойността в подобни случаи - тук цената не съответства на стойността, а на политиката на производителя, неговия имидж, самочувствие

635

Анонимен

преди 7 месеца

Ако и двете ги дават за без пари естествено е всеки да избере скъпото

634

Шафиора на жипката

преди 7 месеца

Ще поръча ваксина от която има най много за гепачки ?Какво му пука на ЧОБАНИНА за Българите.Премиер с такъв IQ-7 тест за интелигентност с 8 клас и примитивно поведение и речник на бавно развиващ не може да се очаква повече от това природно недоразумение.