Снимка: БГНЕС

Вчера започна спешна проверка в Пловдив заради смъртта на 57-годишната жена, която е била имунизирана с препарата на AstraZeneca.

"Събираме факти, нашата проверка започна преди 24 часа, когато разбрахме за този инцидент. Свързахме се с общопрактикуващия лекар на починалата жена, иззехме цялата медицинска документацията и се свързахме с лечебното заведение, където е направена имунизацията", обясни пред Нова тв секретарят на РЗИ - Пловдив д-р Сийка Димчева.

Още по темата

Тя обясни, че по данни от съдебно-медицинската експертиза жената е починала от остра сърдечна недостатъчност с наличие на белодробен оток, без данни за тромбози.

"Окончателният протокол от експертизата ще бъде готов във вторник или сряда следващата седмица. Тогава ще могат да се правят окончателни изводи", коментира Димчева.

Секретарят на РЗИ - Пловдив съобщи, че на територията на Пловдивска област са приложени малко над 14 000 дози от ваксината на Оксфорд.

"Обичайните реакции, които чуваме, са тези, които и очакваме. Става въпрос за болезненост на мястото на убождане, леко разтрисане, температура, главоболие. Това са очаквани реакции", категорична е Димчева.

От обяснението на секретаря стана ясно, че жената е отишла на рутинен преглед с направление при кардиолог.

"В хода на прегледа е имало коментар по отношение дали тя е необходимо да бъде имунизирана. Лекарят оценява състоянието и към момента като стабилно и може да бъде извършена имунизация", уточни тя.

Коментари Напиши коментар

126

Безумия

преди 4 месеца

Ако случаят не беше получил гласност, жената щеше да е починала от ковид.

125

Анонимен

преди 4 месеца

До Трагично е,не смешноЕдва ли - по това врене инокулацията е била вече позната. Приносът на Дженър е, че показва, че чрез инокулация към една (близка) болест, се получава предпазване от друга, по-тежка. Не вярвайте на ненаучни г.лупости! Ваксините са голямо постижение. Сами мислете! Човечеството се е увеличило двойно за последните 50 г - ако ваксините бяха толкова страшни и вредни, то щеше да намалява, а не обратно

124

Анонимен

преди 4 месеца

До Д-р ИсняСърдечна недостатъчност не се развива за един ден и ваксина не може да я причини