Снимка БГНЕС
fallback

В комисията LIBE към Европарламента са били много изненадани, че при висяща процедура във ВСС главният прокурор е решил да ходи при тях. Тук се създаде усещане, че той едва ли не е бил длъжен да отиде, а нищо подобно няма. Това разказа министърът на правосъдието Атанас Славов пред Нова тв. Той се е включил онлайн в закритото заседание на комисията в Страсбург.

"Главният прокурор имаше правото първи да бъде изслушан от комисията за половин час, а приключи за 15 минути. Министерството на правосъдието имаше право да бъде изслушано за около половин час, продължи 1 час. Зам.-министър Дечев беше на място, аз се включих онлайн, за да запозная членовете със заседанието на ВСС и аргументите ни", разказа Славов.

"По изказването на председателстващата комисията ин'т Велт стана ясно, че те са много изненадани, че при висяща процедура във ВСС главният прокурор е решил да ходи при тях. Създаде се усещане, че той едва ли не е бил длъжен да отиде, нищо подобно няма, коментира министърът. Дори г-жа ин'т Велт каза: Вие хем сам сте тръгнал по собствена воля, а после претендирате, че е нелегитимно и са ви съдили във ваше отсъствие", посочи министърът.

Oще по темата
"Най-големият проблем на ръководството на прокуратурата, особено по времето на Гешев, е селективното включване и изключване. Когато решат - действат, когато решат - защитават или опъват чадър. Сега видяхме една свръхактивност. Какво правиха в изминалите 3-4 г. под негово ръководство", попита Славов. И разказа, че този въпрос е бил зададен на Гешев и по време на изслушването - след като тази информация я има от години, защо сега се е сетил.

Запитан кой ще изпълнява функциите на Гешев, докато се избере нов главен прокурор, министърът обясни, че наследникът трябва да се определи от пленума на ВСС, защото той избира по принцип главен прокурор. Не е моя работа да казвам кое да е това лице, важното е да няма никакви съмнения по отношение на интегритет и професионализъм, за да започне да връща доверието в институцият, допълни той..

"Още миналата година считах, че има вероятно и по-сериозни и по-тежки обстоятелства за отстраняването на Гешев. В искането на Надежда Йорданова имаше дори индиция за осъществяването на състав на престъпление. Има сериозни данни, които трябва да бъдат разследвани съществено. Механизмът вече е в сила. Ако е вече бивш главен прокурор, тогава би следвало да се приложи общия механизъм", обясни Славов.

Той каза, че ще насрочи самостоятелно заседание на ВСС, на което да се изследват механизмите и опити за натиск върху членове на съвета или представители на съдебната система. Не бива да има никакво съмнение върху високия интегритет и професионализъм в членовете на съвета, категоричен бе Славов.

"Нямал съм възможност по същество с Пеевски да обсъждам в детайли конституционни промени, но е важно в парламента да има широко съгласие. Това е сложен процес, който предполага разговори", обясни министърът.

"В проекта на ДБ и ПП, в чието писане съм участвал аз, е запазена фигурата на главния прокурор, но с много по-малки правомощия. Направена е стъпка към децентрализиран модел, главният прокурор не е на върха на пирамидата, а е просто административен ръководител", разказа още Славов.

"Президентът трябва да издаде указ за освобождаването на Гешев в разумен срок, съвсем реалистично е до края на тази седмица, началото на другата, да има такъв", допълни той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Анонимен

преди 1 година

Повече от половината активни българи работят НА ЗАПАД !!! Следователно повече от 75 процента от българите са ЗА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И ЗА НАТО !!! А в Русия дори агитката на Копейкин не смее да припари, да не би да ги мобилизират, а ходят при Митрофанова да ги гуши и инструктира за Възродителния Процес, както по времето на товариш Живков. Тогава братушките товариха и изнесоха в Русия културните ни светини. Проверете в Рилския Манастир, музеите, Плиска и Преслав.

35

Анонимен

преди 1 година

Новото правосъдно министърче, с много хъс,от първия си ден, се зае да обладае ВСС, направи го най- безцеремонно, без да му мигне окото, и хукна по тв студията със заместника си да се обясняват и плюят по Гешев. Нищо добро не очаква държавата.тия новите са без всякакви задръжки и съвсем ще срутят всички ценности, изградени с времето. Надеждата е в президентът, да стопира този процес на разпад. Все пак би трябвало да има обективно, а не политическо правосъдие.

34

Айде

преди 1 година

Да престанат да броят минутите като мафиоти на някоя на повикване!

fallback