Снимка: БГНЕС

В момента Европейската народна партия, в която членува ГЕРБ, се опитва да отмени изслушването на главния прокурор Иван Гешев пред комисията LIBE в Страсбург, заявяват от офиса на евродепутата от Алианса на социалистите и демократите Елена Йончева.

Основанието за това, според ЕНП, е фактът, че Висшият съдебен съвет взе вчера решение за освобождаването му, посочват от офиса на Йончева.

Още по темата
"Искането ще бъде обсъдено в близките минути. Както знаете, Конституцията на Република България, чл. 129 ал. 2 казва, че "Председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране. Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение.

Докато президентът не вземе решение, Иван Гешев е все още главен прокурор на Република България", пишат още от офиса на Йончева.

Заседанието на Мониторинговата група е насрочено за 10 ч. българско време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase