Снимка: pixabay
fallback

Общ преглед

В последните месеци станахме свидетели на редица акции на Спецпрокуратурата срещу големи бизнесмени или т.нар. "олигарси".

Едни от най-големите имена в бизнеса в страната ни станаха обект на проверки, а в дейноста на част от тях бяха констатирани наистина значителни нарушения, които бяха класифицирани като престъпни. Въпросът е ще има ли обвинени и осъдени?

Главният прокурор Сотир Цацаров съвсем скоро се закани, че ще има обвинени висши политици. Малко след това си казание той поиска имунитета на 6-ма депутати и от управляващите, и от опозицията. Обвиненията на прокуратурата бяха най-различни - от пране на пари до изнудване и рекети.

Oще по темата

През последните месеци бяха задържани сем. Баневи, отговорни за приватизирането на завод "Полимери". Те бяха обвинени в ръководене на организирана престъпна група, изпиране на над 1 млрд. лева, притежание на оръжия и др. Въпросът дали само те ще са обвинените от приватизацията на страната ни и нейните предприятия през прехода остава отворен.

Беше направена и акция на едни от най-големите хотелиери в страната ни - семейство Арабаджиеви. Те също бяха обвинени в данъчни престъпления и участие в организирана престъпна група. Издирват се все още.

Спецакция имаше и в заводите на "Винпром Карнобат" на Миню Стайков. Констатираните нарушения доведоха до запечатването на 3 от складовете за спирт на бизнесмена, което на практика прекрати цялата дейност по производството на алкохол. Причината - съмнения, че се точи нелегално алкохол и се изнася.

Стигна се дори до проверки в най-високите клонове на властта. Финансовият министър Владислав Горанов беше обект на проверка на КПКОНПИ, заради това, че ползва имот, който не е негов, а на бизнесмен, което е предпоставка за конфликт на интереси.

В Турция пък беше задържан небезизвестният бизнесмен Димитър Желязков - Митьо Очите, заедно с още няколко негови приближени в България. Стана ясно, че над 20 млн. лева е искала да рекетира разбитата от ГДБОП банда на Очите.

В разгара на лятото, на 24 август, Окръжна прокуратура - Пловдив привлече като обвиняеми 23-ма за държане на акцизни стоки без бандерол - цигари. Те бяха установени в четири незаконно работещи фабрики - в Дупница, Горна Оряховица и Тутракан. Общото количество на акцизните стоки без бандерол, които са били установени и иззети, е 42 тона тютюн на стойност близо 7 млн. лева, както и 190 000 кутии цигари от различни марки, на стойност 1 млн. и 500 хил. лева.

През септември Специализираната прокуратура направи претърсвания и изземвания в офиси на дружества в София, стопанисващи заведенията "Везувий" и "Сръбски ресторант Бест", обиски на лица и разпити на свидетели на територията на София, с цел задържане на ръководните нива на организираната престъпна група. Собственик на сръбския ресторант "Бест", бивш "Кошарите", е Евлоги Станоев – Бирмата.

В разгара на пролетта пък прокуратурата направи публична акция насред ул. "Ген. Гурко" на вече бившата кметица на район Младост - Десилава Иванчева. Тя бе обвинена в изнудване и получаване на подкупи в особено големи размери.

От 17 април, от провеждането на акцията, тя бе зад решетките. Дори се стигна до оковаването и с вериги по време на съдебните заседания, а самият и престой в ареста беше изпълнен с оплаквания от нейна страна колко лоши били условията. От прокуратурата излязоха със становище, че каквито условия за другите - такива и за Иванчева и Петрова и че килиите отговаряли на европейските изисквания.

Престоят на нея и нейната заместничка Биляна Петрова в ареста продължи безспирно до 22 декември, когато двете бяха пуснати под "домашен арест" за празниците.

Толкова на брой мащабни акции в страната ни срещу толкова големи фигури скоро не е имало. Дали това е знак, че подобни "дейности" вече няма да остават безнаказани. Дали държавата наистина се опитва да пребори монопола в бизнеса или просто хвърля прах в очите на хората? Дали всички тези акции са реални?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Няма промяна

преди 5 години

Не. Няма да има. Всичко е навън. Кви осъдени? Дрогата още се пласира. Ко ми праите съдиите? Искам възмездие и честност. Спрете дрогата. Нашите деца стават зависими от дрогата. По училищата. Мен ме е страх да водя децата на училище с тази мисъл че по това време в училище може да се дрогира с д-р негови приятели в училище или обратното наркомани да го бият. Не искам да водя децата на училище. По добре да се учат от мен. За една диплома не си струва да умрат.

30

Анонимен

преди 5 години

До ХА-ХА-ХА !Много си ПpocТ...Прекалено много...

29

Анонимен

преди 5 години

Спрели са да се отчитат на Суджука от Банкя и Боко *** като дърта мутра на ДС насъсква Цацаров.

fallback