Снимка: Reuters, архив
fallback

България е осъдена да заплати над 33 хиляди евро на организацията ОМО "Илинден"-Пирин с днешното решение на Съда за човешките права в Страсбург. 

Oще по темата

Съдът намира, че е нарушено правото на събиране и сдружаване спрямо организацията, информира БНР.

Над 13 хиляди евро е компенсацията за неразрешени шествия през 2006 и 2007 година.

Отделно по две жалби на нейни членове за отказ на съда да регистрира ОМО "Илинден", България ще трябва да плати още 20 хиляди евро.

През 1999 година ОМО "Илинден"-Пиринп олучава регистрация за политическа партия, но през 2000 година тя е отнета.

През 2006 година отново подава документи за регистрация, но българският съд повторно ги отхвърля. Следват редица жалби пред съда в Страсбург, където ОМО- "Илинден" печели делата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

БПФ

преди 6 години

И на какво основание т.нар. "съд" в страсбург ще ни задължава да плащаме на противоконституционна сепаратистка организация? А на какво основание т.нар. "съд" избра за "представител" на на България в своята структура лицето йонко грозев - с доказана противодържавна дейност именно в защита на т.нар. "ОМО Илинден"? Най-малкото тука няма ли очеваден конфликт на интереси? Утре грозев може - като "садия" от тоя т.нар. "съд" да поиска и един милиард обезщетение от джоба ни !!!

22

анонимен

преди 6 години

бьлгария няма да плаща не е задьлжително

21

Додо

преди 6 години

Нема да се плашите! След недвусмисленото признаване на македонска нация и македонски език от Бойко Борисов, с цел Евроинтеграцията на Западните Балкани и надеждата, че ще бъде погален по главата от Юнкер, сега вече ОМО -Илинден, креатура на Сръбските служби с цел антибългарска етно-диверсия във Вардарско, има напълно оправдани претенции и правото да съди и осъди всеки, който изкаже мнението, че македонските са етнически българи! Факт! Справка- съдебното решение от Страсбург. Честито!

fallback