Провокативната листовка, която се разпространява в Пловдив и призовава докато трае европейското преброяване, хората да се определят като македонци, предизвика остра реакция от страна на ВМРО-НИЕ.

Хората на кмета Славчо Атанасов са категорични, че зад инициативата стои незаконната организация ОМО Илинден.

"Използвайки ситуацията около националното преброяване, Омовци разпространяват агитационни листовки, подбуждащи българите да се записват като "македонци".

Ясно е, че зад тези противоконституционни действия стоят като идейни подбудители и финансови донори македонските служби и това е част от несекващата им антибългарска пропаганда“, посочват от ВМРО-НИЕ в специална декларация до медиите.

От партията са категорични, че „подобни действия не могат да бъдат заплаха за целостта на българския народ, тъй като всички българи в географската област Македония, живеещи в България, добре познават своя български произход“.

"Но те издават неспиращата антибългарска кампания на БЮРМ, чиято цялостна политика се крепи на антибългаризъм“, се чете още в писмото на организацията.

Още по темата

Оттам се заканиха да сигнализират прокуратурата за провокацията, "за да е ясно, че в 2011 г. никой не може да си позволява, а най-вече платени от чужбина агитатори, да дели отново българския народ така, както той беше разделен през 1944 г. от сърбокомунистите и техните наследници“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase