Снимка: архив Булфото

Петър Низамов, по-известен като Перата, който ловеше мигранти със свински опашки, е на крачка от съдебен процес.

Досъдебното производство срещу него, което продължи 4 месеца, вече е приключило и събраните доказателства са му били предявени преди дни. Сега папката ще бъде предадена на прокуратурата за изготвяне на обвинителен акт.

Припомняме ви, че Перата бе задържан през април след като залови нелегални бежанци в Странджа и ги "арестува" със свински опашки.

Още по темата

И тогава, и сега прокуратурата твърди, че 31-годишният Низамов противозаконно е лишил от свобода трима нелегални мигранти. Обвинението срещу него е и за това, че вместо да ги предаде на властите, ги насочил към границата с Турция.

Перата, който преди 5-6 години бе известен като близък до наказателния отряд Рижите, сам пусна клипа с "гражданския арест" във Facebook, след което прокуратурата се самосезира.

Във видеото лица не се виждат, но става ясно, че Низамов не е сам. Други обвиняеми обаче не бяха привлечени. По делото е бил разпитан таен свидетел от обкръжение на Перата.

"Категорични сме, че няма противоправно поведение от страна на нашия клиент. Тримата мигранти бяха осъдени, което е доказателство, че е осъществено задържане на закононарушители", коментира пред "24 часа" адвокат Мартин Пеев от Варна. Той защитава Перата заедно с колегата си от Бургас Иван Стоянов.

Низамов прекара 3 дни зад решетките през април, прокуратурата поиска за него постоянна марка "задържане под стража", но съдът определи обвиняемият да си остане вкъщи под домашен арест.

Низамов обжалва два пъти с мотива, че при тези обстоятелства не може да работи и да се грижи за семейството си. Мярката му бе променена едва на 20 юли, когато бе освободен под гаранция.

Тогава Перата, който следва право, сам представи защитна теза. Делото най-вероятно ще влезе в съдебна зала до края на годината. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase