Снимка: Булфото

Бургаският окръжен съд потвърди наложената мярка "домашен арест" на Петър Низамов – Перата. Мярката му за неотклонение бе гледана по искане на неговата защита. Двамата му адвокати настояха да не му бъде налагана никаква мярка, като те поставиха под въпрос дали извършеното от Низамов е престъпление изобщо.

Мъжът е привлечен като обвиняем за това, че на 10 април неправомерно е задържал трима граждани от Афганистан. Според Бургаския окръжен съд Низамов няма да се укрие или да извърши други престъпление, тъй като има постоянен адрес.

Още по темата
Защитата на Низамов поиска мярката, наложена от Районен съд-Малко Търново, да бъде променена на по-лека, но бургаските магистрати не уважиха искането. Адвокатът на младия мъж посочи, че той е извършил обществено полезна дейност със задържането на мигрантите.

Прокурор Елгина Чалъмова обаче поиска най-тежката мярка - "задържане под стража". Тя се аргументира с това, че задържането на чужденците против волята им е престъпление с висока степен на обществена опасност, което се наказва с до 6 години лишаване от свобода. Освен това афганистанците са били ритани, блъскани, вързани и претърсени за пари и ценни вещи.

Посочено е още, че Низамов не е изчакал полицейски служители при задържането на мигрантите, а ги е пуснал и насочил към границата с Турция.

Както Dnes.bg съобщи, на 15 април съдът в Малко Търново също постанови домашен арест за Низамов. Тогава неговата сестра Надя обясни, че брат й няма нужда да "обира афганистанчета", защото имат семеен бизнес – износ на дърва за огрев и брат й е добре финансово.

"Неговата цел е да връща мигрантите обратно, не ги е крал, не ги е бил", сподели тогава Надя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase