Снимка: Булфото

Изненадващ ход направи Мартин Пеев, адвокат на Петър Низамов - Перата в съдебната зала днес.

Защитникът заяви, че в знак на протест ще мълчи, тъй като смята, че клиентът му е подложен на репресия. Така на практика прехвърли защитата на обвиняемия Низамов, който направи 15-минутна пледоария, поглеждайки към предварително подготвени записки.

Още по темата

Петър Низамов е под домашен арест от април, след като бе обвинен, че незаконно е задържал със свински опашки трима бежанци от Афганистан. Днес прокурор Елгина Чалъмова настоя той да остане под домашен арест.

Низамов подчерта, че има противоречие в позициите на съд и прокуратура. От една страна той е обвинен, че арестувал незаконно хора, които няма защо да бъдат задържани, а от друга афганистанците вече са признати за виновни за незаконно влизане в страната и са получили условни присъди.

Той се оплака в съдебната зала, че на репресия е подложен не само той, а и цялото му семейство, тъй като заради домашния арест не може да работи.

След като изслуша подсъдимия съдът измени мярката му за неотклонение в "парична гаранция" в размер на 3 000 лв., предаде "Фокус".

Низамов трябва да плати гаранцията в рамките 7-дневен срок. Според бургаските магистрати няма опасност той да се укрие, тъй като има трайна връзка с населеното място, в което живее. Според тях няма опасност Низамов да извърши друго престъпление.

Сред мотивите на решението на съда е, че Низамов не е нарушил досегашна си мярка за неотклонение "домашен арест". Решението на Окръжен съд-Бургас е окончателно и не подлежи на обжалване.

Перата се защити сам в съда, спечели си гаранция
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase