Снимка: Кадър Youtube

Ангел Радичев, който заплаши с "Ще те убия от бой" шофьор на пътнически автобус на магистрала "Тракия" във вторник, е пуснат тайно под "домашен арест".

В противоречие с предварителната информация, че днес Районна прокуратура в Карнобат ще внесе искане пред съда за постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", съдът е заседавал снощи около 18 ч., пише "24 часа".

Още по темата

За това не била уведомена нито една медия, въпреки подчертания интерес и многобройните разговори на журналисти с прокуратурата.

Искането на наблюдаващия прокурор Щилияна Петкова е внесено в съда в края на работното време и районните магистрати са насрочили заседанието веднага, което е необичайна практика. Говорителят на Апелативна прокуратура Йовита Григорова заяви, че е научила постфактум за заседанието.

Пускането на Ангел Радичев под "домашен арест" съвпада с друг съдебен скандал от последните дни – изчезването на турчина Фарук Бекташ. Гастербайтерът, който уби семейство мотористи на пътя край Драгоман, бе пуснат под "домашен арест" и се укри от правосъдието.

Отношението на държавното обвинение към "батката" от магистрала "Тракия" още от началото бе колебливо. Часове след инцидента прокуратурата обвини Радичев и постанови задържане. Официалното становище на обвинението до края на работното време в сряда бе, че разследването за хулиганство на този етап се води срещу "неизвестен извършител", а обвинение ще бъде повдигнато след събирането на доказателства.

Прокуратурата обяви това на фона на наличието на видео, снимано от съобразителен пътник в автобуса, на който ясно се вижда и чува как се държи Радичев.

Малко преди изтичане на срока за задържане Ангел бе изведен с белезници от сградата на Пето РПУ в Бургас, където се намира полицейският арест, набързо вкаран в патрулка и отведен в Областната дирекция на МВР.

Едва около 19 ч. в сряда стана ясно, че наблюдаващата прокурорка от Карнобат е преосмислила решението си, ще повдигне обвинение на Радичев и ще удължи ареста му до 72 часа. Първоначално Радичев е бил разпитан само като свидетел, а малко след 21 ч., в присъствието на адвоката Събин Дучев той е дал обяснение и като обвиняем.

Шофьорът е разказал подробно своята версия за случилото се на пътя.

"На клиента ми е повдигнато обвинение за едро хулиганство, очаквам да бъда информиран дали прокуратурата ще внесе в съда искане за постоянна мярка "задържане под стража", заяви адвокат Дучев.

За едро хулиганство законът предвижда наказание "лишаване от свобода" до 5 г.

Все още никой не може да каже дали прокуратурата ще протестира домашния арест. При евентуален протест Радичев трябва да бъде докаран в съда в Бургас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase