Снимка: Булфото

В Окръжния съд в Бургас започна делото срещу полицая, който през септември миналата година, помете с автомобила си детска количка в созополското село Крушевец и уби на място 11-месечно момиченце.

Граничарят Костадин Стоянов отказа да говори пред медиите и в съда, а родителите на бебето поискаха най-тежката възможна присъда за него.

Ужасът в Крушевец се върна отново и сред жителите му се надигна искане за смъртна присъда.

Още по темата

"Ако е пиян – смъртна присъда направо. Той толкова изгори хората тук, тая женичка, майката – жива влезе в гроба направо", каза пред БНР възрастен човек от селото.

Родителите на убитото дете пристигнаха в Окръжния съд в Бургас с искане за най-голямата присъда.

"Очаквам от съда да признае, че той е направил тази беля и да му даде максималното наказание", каза майката Нонка Борисова. Бащата Красимир Кънев поиска доживотна присъда, но допълни, че по закон могат да се присъдят най-много 15 години зад решетките за това престъпление.

Трагедията в Крушевец се разигра на 11 септември сутринта. Тогава полицаят Красимир Стоянов, преминавайки по главния път през селото, напуска лентата си на движение и се качва с колата си на тротоара. Там помита детската количка с бебето, която стояла до витрината на магазин, в който пазарувала майката на детето.

Според обвинението предишната вечер полицаят бил до късно на тържество в Малко Търново. Там, освен че пил, употребил и марихуана.

След катастрофата бяха отчетени три различни резултата от алкохолната проба на граничаря. Пробата с дрегер показа 0,63 промила, кръвната – 0,3, а изследването на урината – 0,43.  Заради това първоначално бе обявено, че катастрофата не е причинена в пияно състояние. Сега обвинението срещу него обаче е, че е причинил трагедията след употреба на алкохол и упойващо вещество.

Днес в съда бяха разпитани десетина свидетели на трагедията. Един от полицаите, отишъл пръв на мястото на катастрофата, Петър Хинков, обясни, че Стоянов не е миришел на алкохол. Съдът обаче му припомни първоначалните показания веднага след катастрофата, където той е обяснил, че подсъдимият миришел на алкохол и Хинков този път ги потвърди, съобщи "Фокус".

Някои от свидетелите, разпитани днес, разказаха, че са видели полицаят да пие кисело мляко след катастрофата, но други отрекоха това.

В Крушевец, на мястото на трагедията, вече има поставени легнали полицаи. Жителите обаче разказват, че автомобилите не преминават по-бавно заради тях. Родителите на прегазеното бебе също смятат, че това няма да помогне.

"Ако няма възпитание за това, не легнал полицай, пътят да махнеш, няма да помогне", смята почерненият баща.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase