Катастрофата в Крушевец. Снимка: архив, БулФото

Граничният полицай Костадин Стоянов е бил пиян, когато е блъснал 11-месечната Красимира в бургаското село Крушевец.

Това показват резултатите от извършена съдебномедицинска експертиза, при която е изследвана кръвна проба, иззета от извършителя по метода „Видмарк”, съобщиха от Окръжна прокуратура-Бургас.

Още по темата
Граничният полицай предизвика жестоката катастрофа на 11 септември в селото, като не успя да вземе завой, качи се на тротоара и помете детска количка, убивайки на място бебето в нея.

Веднага след това Стоянов беше арестуван, а Окръжният съд в Бургас му определи най-тежката мярка – задържане под стража. Апелативният съд обаче го пусна под домашен арест, като един от основните аргументи на магистратите беше, че не отговаря на истината твърдението, че полицаят е бил пиян.

Приложените по делото две експертизи установили наличие на 0,43 и 0,30 промила алкохол в кръвта на обвиняемия, а по закон за алкохолна концентрация под 0,5 промила не се носи административна и наказателна отговорност.

Според заключението от съдебномедицинската експертиза обаче към момента на причиняване на пътнотранспортното произшествие обвиняемият Костадин Стоянов е бил в пияно състояние, с концентрация на алкохол 0,58 промила.

По делото е назначена тройна автотехническа експертиза, която следва да даде отговор на въпроса какъв е бил механизмът на деянието. Заключението на експертизата следва да бъде изготвено в срок до 14 дни.

След изготвяне на заключението на назначената автотехническа експертиза предстои прецизиране на обвинението, уточняват от Окръжната прокуратура. В момента на Стоянов е повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase