Снимка: архив Булфото
fallback

Главният прокурор Сотир Цацаров представи на премиера Бойко Борисов промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които да решат проблема с осъдените престъпници, успели да избягат и да се укрият от правосъдието.

Най-емблематичните примери за това са братя Галеви, убиецът пред дискотека "Соло" Илиян Тодоров, двама от убийците на студента Стоян Балтов, Евелин Банев-Брендо и др.

Oще по темата
По-късно днес главният прокурор ще се срещне и с председателя на Народното събрание Цецка Цачева, за да й представи промените.

Едно от предложенията на Сотир Цацаров е най-леката мярка за неотклонение „подписка” да се дефинира като забрана за обвиняемия да напуска местоживеенето си без разрешението на съответния орган. Ще се въведе и система за контрол за спазване на тази забрана посредством периодична регистрация в службите на МВР.

Подготвените изменения предвиждат съдът да се задължи при вземане на мярка за неотклонение „домашен арест” да определя и адреса, на който тя ще се изпълнява. Ще се въведе и контрол на забраната обвиняемият да напуска жилището си чрез средства за електронно наблюдение.

На лицата, на които е наложена забрана за напускане на страната, ще се отнемат документите и ще се издават заместващи.

Въвежда се и възможност за изменение на мярката за неотклонение в по-тежка след постановяване на присъдата. Това касае случаите, когато подсъдимият е признат за виновен с наложено ефективно наказание „лишаване от свобода” и е налице реална опасност той да се укрие.

С новите текстове се предлага и подсъдимият да е задължен да присъства на заседанието на второинстанционни съд по дела с обвинение за тежко престъпление.

С промените в НПК, представени от Цацаров, се въвежда задължение за прокурора да изпълни писмените указания на горестоящия прокурор само ако те са мотивирани. Създава се и механизъм за призоваване и връчване на книжа на депутати и общинари чрез председателя на Народното събрание или председателя на Oбщинския съвет.

Разрешението за използване на специални разузнавателни средства по отношение на съдии, прокурори и следователи да се дава предварително от председателя на ВКС или от изрично оправомощен негов заместник, по искане на главния прокурор или оправомощен негов заместник, е записано още в изготвените промени.

Предлага се и създаване на процесуален механизъм за възлагане на разследването на дела на следовател от състава на Националната следствена служба.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 9 години

презумпцията за невинност важи само докато някой бъде осъден на пърав инстанция. От този момент той трябва да доказва невинността си пред съда, т.е. имаме презумпция за виновност и този човек може да бъде арестуван, задържан, да му бъде налагана мярка неотклонение и прочие.

24

Анонимен

преди 9 години

Еь доживяхме. сега остава някой да внесе поправдките и накрая - да се гласуват.

23

Анонимен

преди 9 години

Подавай си оставката , Цацаров!!! Никой няма да забрави как развяваше костинбродските бюлетини, продажник!

fallback