Снимка: архив Булфото

Става тенденция престъпници с присъди да си правят друга България някъде. Тази констатация направи майката на убития пред Соло Кирил Въжаров, Радмила. Тя и бащата на загиналото момче Михаил Въжаров обвиниха институциите, че не правят нищо, за да открият убиеца Илиян Тодоров.

Още по темата
Той все още е в неизвестност и е един от списъка с престъпници с присъди, които изчезнаха, преди да влязат в сила наказанията им. По същия начин изчезнаха братя Галеви и двама от убийците на студента Стоян Балтов - Вили Георгиев и Светлозар Стоилов. Стана ясно, че и Евелин Банев-Брендо е в неизвестност.

„Илиян Тодоров не се издирва. Той остави толкова следи, че ако някой искаше, щеше да го задържи. Институциите не правят абсолютно нищо“, обяви бащата на убития пред дискотека Соло пред БНТ.

Михаил Въжаров разказа, че преди около 6 месеца изпратили молба до главния прокурор да бъдат уведомени какви мерки са предприети и какво е извършено по издирването на убиеца. „Той ни отговори, че изпраща молбата ни в Софийска градска прокуратура, оттам ни уведомиха, че я изпращат в ДАНС, а оттам – че я препращат в пловдивската прокуратура“, обясни бащата. Оттогава нямат информация какво се случва.

Според майката на убитото момче пък много лесно може да се спре бягството на престъпници с присъди, стига да има воля на законодателя. Според Радмила Въжарова е нужно да се променя мярката на неотклонение по време на процеса и да се правят действията на обвиняемите проследими както навсякъде по света.

„Щом тези законодателни промени не се случват, значи има политическа воля да не се случват“, каза още жената.

Адвокат Марин Марковски обясни, че няма как мярката да се променя по време на процеса, защото според конституцията всеки е виновен до доказване на противното. Според него обаче може да се сложат електронни гривни и така въпросът да бъде решен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase