Снимка: архив Булфото

Делото за източването на 7,5 млн. евро по програмата САПАРД за пореден път не можа да започне в Специализирания съд, съобщи БТА. Причината е, че подсъдимите Марио Николов и съпругата му Мариана не бяха призовани редовно.

Още по темата
Наблюдаващият прокурор по делото Андрей Андреев разказа пред журналисти, че Николови били търсени многократно на няколкото известни адреси, но не били открити. От справка на „Гранична полиция“ пък стана ясно, че Марио Николов е напуснал България през май.

Днес пред съда не се явиха и друга подсъдима по делото - Петя Хаджииванова. Защитниците им съща не уважиха делото.

Андрей Андреев поиска от съда процесът срещу Марио Николов и съпругата му Мариана да започне задочно, но искането му не бе уважено. Вместо това съдът прецени, че трябва да се направи нов опит за призоваването на подсъдимите чрез началниците на полицейските управления, които отговарят за районите, в които те живеят.

Прокурорът се зарече, че ако и този път подсъдимите не бъдат открити, отново ще поиска делото да започне задочно.

Следващото заседание е насрочено за 10 ноември от 10.00  часа.

Делото САПАРД започна през 2006 година по сигнал на ОЛАФ за източване на 7,5 млн. евро по програмата. През 2012 година Софийският апелативен съд оправда Марио Николов, Людмил Стойков и още 5-има други на втора инстанция. Основната причина за оправдателните присъди по САПАРД бе решението на прокуратурата да раздели обвиненията в няколко дела.

Миналата година делото беше възобновено.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase