Сотир Цацаров. Снимка: Булфото

Внесено е искане до Върховния касационен съд за възобновяване на делото “САПАРД“, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. По негови думи конкретна информация по казуса ще има до два-три дни.

За възобновяване на делото за пране на пари по европейски програми се заговори в края на миналата година. През септември Софийският апелативен съд оправда на втора инстанция Марио Николов, съпругата му Мариана Николова, Ана Шаркова, Иван Иванов и Валентин Ангелов и потвърди оправдателната присъда на бизнесмена Людмил Стойков по делото за пране на пари по програма САПАРД, което беше образувано по сигнал на ОЛАФ.

Още по темата

Генералният директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Джовани Кеслер обясни, че следи внимателно случая и трябва да се потърси отговор на въпроса защо има разминаване на решенията по едно и също дело на нашия и на немския съд.

По-късно стана ясно, че прокурор Стойчо Ненов е оттеглил протеста по оправдателните присъди. Дни след това Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство срещу Ненов за осуетяване на наказателно преследване с цел да бъде избегнато правосъдие.

От думите на Цацаров днес стана ясно, че той има подозрения за начина, по които делото “САПАРД“ е било разпределено при въпросния прокурор. Обвинител №1 заяви, че му трябва още време за служебна проверка и до дни ще даде повече информация.

Веднага след оправдателните присъди на групата вината беше хвърлена върху съдия Калин Калпакчиев, който гледаше делото, е в момента е член на Висшия съдебен съвет. По-късно обаче обвинението призна, че най-вероятно има пропуски и вина за оневиняването на Марио Николов и останалите.

Първото изказване в тази посока направи неуспелият кандидат за главен прокурор Галина Тонева в качеството си на зам.-главен прокурор.

Проверка на 98 сделки за продажба на горски територии от 2003 г. досега иска министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в сигнала си до главния прокурор, каза още Цацаров.

По думите му подобна проверка е прехвърляне на много обемна работа на прокуратурата, която не е присъща на държавното обвинение.

Темата със заменките и продажбите на държавни територии стана особено популярен след скандала “Дюнигейт“, който се разгоря малко преди нова година. Тогава еколози алармираха, че се строи върху защитена територия в община Несебър. По-късно стана ясно, че имотът е продаден от държавата на изключително ниска цена на частно лице, а по-късно препродаден от частното лице на юридическо за пъти по-голяма сума.

Днес Цацаров увери, че прокуратурата работи изключително активно по “Дюнигейт“ и скоро ще има конкретни резултати.

Правомощията са в ръцете на Окръжна прокуратура – Бургас и мисля, че тя работи съвсем активно по въпроса", каза още Цацаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase