Главният прокурор Сотир Цацаров. Снимка, архив: Булфото
fallback

Висшият съдебен съвет взе решение за временно отстраняване на Веселин Пенгезов от поста председател на Апелативния съд в София. Решението за отстраняване му беше взето с 16 гласа „за”, 1 „против” и трима въздържали се. Членовете на ВСС взеха решение и за временно отстраняване на Петър Петков от поста председател на Военноапелативния съд. 16 гласа бяха „за”, 0 „против”, 4 „въздържали се”.

Днес Висшият съдебен съвет разгледа на редовното си заседание искането от главния прокурор Сотир Цацаров за временно отстраняване на двамата до приключване на наказателното производство срещу тях.

На 28 април 2014 г. Военна прокуратура повдигна обвинения за длъжностно присвояване спрямо Пенгезов и Петков за злоупотреби по проект по ОПАК. Прокуратурата ги разследва за присвояването на 200 хил. лв. по проект за изграждането на софтуерна програма, финансиран с европейски средства.

На 21 май 2010 година е образувана прокурорска преписка по сигнал на министъра на вътрешните работи. След извършване на проверката е образувано досъдебно производство. След извършване на съответни действия и събиране на доказателства на 2 април тази година разследването е изпратено във Военната прокуратура в София.

Oще по темата
Обвиненията срещу Пенгезов са четири - всички те се отнасят за длъжностно присвояване. По три от обвиненията Пенгезов е привлечен като помагач, а по едно - като извършител на военнодлъжностно престъпление.

"До настоящия момент мярка за неотклонение не е взета. Разследването е в ход. Към наказателното производство на Веселин Пенгезов е привлечена като обвиняема и Мария Дивизиева“, напомни главният прокурор.

В началото на май прокуратурата обвини и Дивизиева, началник на кабинета на премиера Пламен Орешарски, за това, че умишлено е улеснила председателя на Военноапелативния съд Петър Петков да извърши престъпление. Обвинението на Дивизиева е за периода 29 април - 26 ноември 2009 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

истиата

преди 9 години

Когато видя магистрат в затвора ,тогава може да си помисля ,че нещо ще се подобри към добро !!

1

ЦАЦКО

преди 9 години

Ако не беше нападнал приятелчето Пеевски нямаше да искам да бъде отстранен.Когато не знаеш срещу кого говориш ,трябва да мълчиш.

fallback